Ръст от 12% на сделките с недвижими имоти

Ръст от 12% на сделките с недвижими имоти

20 октомври 2014

С близо до 12% повече сделки на пазара на имоти в столицата отчитат брокерите през последните три месеца. Продажбите се увеличават с над два пъти в сравнение с първите месеци на годината. Основната причина  е ситуацията в банковия сектор от последните месеци и търсене на сигурна инвестиция за спестяванията.

След кризата с КТБ потребителите вече не са спокойни за депозитите си, дори и в стабилните банки. Осъзнаването, че спекулативно високите лихви са примамка и могат да доведат до липса на главницата вече е факт. С две думи – лихвата голяма, но главницата я няма! Тази кризисна ситуация в банковото доверие започва да изкарва депозитите от банки и те да се връщат постепенно в стопанския оборот. Това е тенденция, която трябваше отдавна да се случи, за да се съживи поне малко икономическия и стопански оборот.

През последните три месеца в София са сключвани средно по 80 сделки на ден, отчитат брокерите. Търсят се както нови, така и по-стари имоти, но основно двустайни и тристайни апартаменти на комуникативно място и с перспективи за бъдеща продажба.

Ръстът на сделките е необичаен за последните години на застой и според посредниците в София не е имало толкова продажби от 2008 г. насам. Завръща се и интересът към покупка в строеж.

Един от аргументите на хората да направят това е, че предпочитат да вложат парите си в имот, отколкото в банка поради проблемите, които имаше в последните месеци. Сметките показват, че подобен имот, отдаден под наем, се изплаща за около 15 г. и носи доходност от 6,5% годишно. Толкова, колкото и банките предоставят като доходност по депозитите, но вече потребителите имат сигурност, защото парите си остават в тяхно владение и собственост.

Българинът започна да се връща към любимата си инвестиция – недвижим имот. Чисто психологически, да притежава собствено жилище е важно за българина, а и дори да не го използва по предназначение, може да го остави за децата си или да го отдава под наем.

Тези признаци за съживяване на имотния пазар са добри новини за строителния бизнес, който бе най-потърпевш от разразилата се икономическа криза от края на 2008 г.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)