Русия посрещна Коледа

Русия посрещна Коледа

07 януари 2015

Православните християни в цяла Русия отбелязват Коледа. Началото на празника беше поставено с тържествена служба в полунощ, отслужена в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. Коледната литургия беше прочетена от руския патриарх Кирил. Патриархът призова руснаците да засилят вярата си в Бог и да разчитат на него в тези трудни времена които са настъпили в русия.

Русия посрещна Коледа

На церемонията присъстваха стотици миряни, както и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. Президентът Владимир Путин посети службата в селски храм във Воронежка област, близо до Украйна. Тържествени литургии имаше във всичките над 30 000 църкви и храмове на Руската православна църква по целия свят. Русия празнува Коледа точно 13 дни след католиците. Рождество Христово отбелязват днес сръбската и йерусалимската църква, както и манастирите в Атон, които са по юлианския календар.

62

В своето Рождествeнско послание към вярващите руският патриарх Кирил изрази надежда, че братските славянски народи, живеещи на територията на историческата Русия, ще успеят да запазят своето единство и че в техните многовековни духовни и културни връзки нищо няма да се промени, включително под въздействието на събитията в Украйна, съобщава кореспондентът на БНР в Москва. По думите на руския патриарх в тези празнични Рождественски дни цялата църква и той лично ще се молят за мир в братска Украйна. Патриарх Кирил използва посланието си, за да припомни, че през тази година се навършва хилядолетие от кончината на княз Владимир, дал началото на единно семейство на православни братски народи.

83

Русия празнува Коледа точно 13 дни след католиците. Рождество Христово отбелязват днес сръбската и йерусамилската църква, както и манастирите в Атон, които са по юлианския календар.

снимки: podvorie-sofia.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)