Русия може да насочи нов газопровод към България

Русия може да насочи нов газопровод към България

18 февруари 2015

Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз. Това заяви в Унгария руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Коментирайки споразумението с Турция за изграждането на нов газопровод, след разговорите си в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан, Путин заяви: „Ние сме готови да го изградим в такъв обем, че този газ да може да стига и в ЕС през Турция. В същото време ние не искаме никого да наказваме, никого не искаме да обиждаме. Ако това е възможно, ние сме готови след това да влезем и в България – Европейската комисия вече ни помоли за това. Готови сме да отидем и в Гърция. Така че ние не смятаме да закриваме каквото и да било, от никого не се каним да се откъснем“, каза Путин.

След разговорите си в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан, Путин посочи, че Русия е готова да обмисли с европейските си партньори алтернативи на проекта „Южен поток“, но отказ от сътрудничество с Турция няма да има.

Русия не се отказа от проекта „Южен поток“, на Москва не й бе позволено да го реализира и връщането към него в предишния му вид е невъзможно. Русия е готова да обсъжда с всички компании възможността за работа в рамките на „Турски поток“, посочи Путин.

„За съжаление, както знаете, бяхме принудени да спрем проекта за газопровода „Южен поток“, но аз вярвам, че онова, което сме създали заедно с унгарските си партньори, създаденото от нас дружество, може да се използва и в работата с нашите турски приятели по т.нар. „Турски поток“. Тук има различни възможности и ние сме готови да ги обсъдим с всеки, който се интересува от съвместна работа“, каза руският президент.

При избора на партньори за този проект Русия ще се ръководи от това „къде е по-изгодно и по-икономично“. Продължаването на сътрудничеството с ЕС е възможно, „ако ни помагат, но ако ще ни пречат, то това не е нашият избор“, посочи руският президент. „Ако не пречат, то част от „Южен поток“ можем да реализираме през Турция, включително чрез използване на нашите съвместни предприятия с Унгария, Сърбия, можем да излезем през Австрия – всичко е възможно, ако има желание от нашите партньори за сътрудничество“, посочи руският държавен глава, като отбелязва, че такива преговори вече се водят.

В същото време, „няма да се откажем от сътрудничество с Турция“, увери президентът. Според Путин, „е не само неудобно, но и не можем да си позволим да се поставим в глупава ситуация – днес Европейската комисия се е отказала, утре се е съгласила, а вдругиден отново да се отметне и да се откаже… Ние призоваваме /европейските си партньори/ към сериозно, дългосрочно партньорство, така както е било в предишни години“, каза Путин.

Русия и Унгария съгласуваха на политическо ниво условията за доставка на газ. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан след разговорите си с Владимир Путин. Политическото съгласие е налице. Остава да бъдат решени техническите въпроси, каза Орбан.

Двете страни подписаха меморандум за подготовка на кадри в областта на ядрената енергетика, споразумение за междурегионално сътрудничество, за сътрудничество в областта на образованието и за сътрудничество в областта на здравеопазването.

„Унгария се нуждае от Русия“, заяви Виктор Орбан. Той посочи, че изолирането на Русия от Европа е нецелесъобразно.

Двамата обсъдиха и ситуацията в Украйна. Путин изрази надежда, че Минските договорености ще се спазват. /БГНЕС

снимка: infosi.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)