Русия изстреля високо основния лихвен процент на 17%!

Русия изстреля високо основния лихвен процент на 17%!

16 декември 2014

Този краен и наистина впечетляващ ход предприе Банката на Русия изненадващо за да предотврати рисковете от девалвация и инфлация. Основният основния лихвен процент се вдигна от  6.5 пункта до 17% годишно. Решителната намеса дойде след като само в понеделник националната валута изгуби близо 8.5% от стойността си и така това се превърна в най-лошият ден за рублата от 1999г. насам.Курсът на рублата спрямо долара стигна близо 64.5, а за евро – 79 рубли.

Другата нова драстична мярка в защита на националната валута и финансовата система на страната е увеличаването от 1.5 на 5 милиарда долара на валутата, която ще предоставя на РЕПО аукциони за срок от 28 дни. Такива операции ще се провеждат всяка седмица в следващите 12 месеца.

Освен това за пръв път централната банка на Русия изолира играчи от валутния пазар.

Понеделник, 15 декември, се оказа много лош ден и за Московската борса. По данни на агенция „Блумбърг“  капитализацията на целия руски пазар на акции преди търговията е била малко под 385 милиарда долара. Това е по-малко от капитализацията на корпорации като „Майкрософт“  ($386.6 млрд.) и „Епъл“ ($643.9 млрд.). В понеделник индексът РТС се срина с 10.12% и дори акциите на гиганти като „Газпром“ и „Роснефт“ поевтиняха с 3-4.4%.

Руският фондов пазар стана безспорно най-лошият в света за годината – според доларовия индекс РТС той вече се е свил с 50.2% от началото на 2014г., следван от тези на Гърция и Португалия.Банката на Русия за пръв път нареди на Московската борса да спре търговията с фючерсни договори в индекса РТС за някои играчи като така се опитва да избегне манипулиране на пазара. Участниците обаче подозират, че това е опит да се ограничат пазарни механизми на участниците в търговията.

Всичко това е в резултат от сривът на акциите и на рублатана фона на разпространена от Централната банка прогноза за 2015г. за развитие на руската икономика, в която в най-стресовия сценарий се посочва, че петролът може да остане около 60 долара за барел чак до 2017г. В този случай Русия влиза в рецесия със свиване на БВП от 4.8%, която ще продължи и през 2016г.“Свиване на икономиката с 5% ще означава, че влизаме в регресивна фаза, т.е. най-малкото стагнация на заплатите, намаляване на производството и работните места, принудително пускане на служителите в неплатен отпуск„, обяснява Александър Муричев, вицепрезидент на Руския съюз на предприемачите. Според него това е малко вероятно.

Според Сергей Цухло от Института „Гайдар“ от данните за декември не може да се очаква промяна. „Хората показват предкризисни панически настроения, купувачите започнаха да се отървават от рублите, при това основно за закупуване на вносна продукция като чуждестранни автомобили. Освен това предприятията предпочитат да направят още сега покупките, планирани за 2015г.“, обяснява той.

снимка: OLPictures.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)