Румънеца отново в играта с новия си проект FolkustiX

24 септември 2018

Румънеца се завръща с нова група, подкрепен от изкусния гайдар Петър Янев и световноизвестния Turbo B. (SNAP). “Освен шевицата и историята , българите трябва да се гордеят с фолклора си и автентичните народни инструменти. Идеята ми дойде случайно, докато слушах как Динко Атанасов свири “Jingle bells” на гайда.

Folkustix

Тогава разбрах, че народните инструменти не свирят само народна музика и започнахме да се събираме и експериментираме с различни музиканти и в различни стилове. По това време Turbo B. дойде в България, чу демата и много му хареса проекта. Така се нави да направим заедно “Colour of love”. Съвсем на майтап вече имаме 1 час репертоар. Аз обичам България и мисля, че всички трябва да разберат за нашата народна музика и култура“, споделя Румънеца.

Петър Янев, за мен е “Гайдарят на Родопите”. Той е олицетворение на Каба Гайдата и не случачайно великата Валя Балканска е избрала него за „цял живот“. За нас е чест да участва в първата песен – „ Colour of love“, на нашия проект Folkustix. Песента е кавър версия на световно известната група SNAP, които през 90-те години заедно с Turbo B. са продали милиони копия.

Folkustix

Към проекта се присъедини и певицата Пламена, позната като една от финалистките във втория сезон на „Music Idol“.

FOLКUSTIX съществува по вина на:Петър Йорданов – Бъни – Тъпан и перкусии („Оратница“,“Tъпани и гайди“); Живко Василев – Кавал (OUTHENTIC); Тодор Михайлов – Каба гайда („Тъпани и Гайди“,„Орфикус“); Стойо Стоев – Жура гайда (НФА“Филип Кутев“, „Чинари“, „Багри“); Деница Христова – Гъдулка (НФА „Филип Кутев”, „Алгара“, „Етнотикс“, „Багри“); Валентина Добрева – Тамбура, вокали (“Tъпани и гайди“, етнолог и педагог). Клипът е заснет в студиото на световно известният фотограф Любомир Сергеев.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)