Розовият град

03 май 2014

Старата и горда столица на Мароко, сгушена в подножието на Атласките планини сияе в розово. Не случайно от древни времена наричат Маракеш „розовия град“ – небето сияе в тази багра, пясъкът е с цвят пепел от рози, а сградите поднасят една безкрайна игра от розови нюанси. Не можеш да приемеш факта, че само на няколко километра започва пустинята, защото всичко наоколо е потънало в зеленина.

OKTOBER 2011 614

Розовият град

Поне тук нашите сънародници се споменават с добра дума и са на почит, защото български инженери са основните специалисти в проектирането и изграждането на водоснабдяването на града.

OKTOBER 2011 1186

Вярвате ли на Екзюпери, че в пустинята звездите са толкова ниско и близо, че можеш да си „откъснеш“ малко с ръка? Ако не, повярвайте му – той сигурно е бил някъде близо до Маракеш, когато е написал това.

OKTOBER 2011 775

Въздухът мирише на подправки, Медината те обсипва с характерната за арабски сук бъркотия и изпълва очите ти с цветове! Много цветове! И много аромати. Това място инспирира един парфюм – Opium и вдъхновява създателя му не просто да се занимава с мода, а да стане една от най-големите легенди на дизайна и гуру на изтънчения стил. Досетихте се, нали?

OKTOBER 2011 950

Да, става въпрос за Ив Сен Лоран! Той е обожавал Маракеш и е прекарвал тук всеки възможен ден от живота си, потопен в контрастните африканските цветове, пустинните настроения, опияняващи аромати, арабските звуци и една бездънна култура – градена с векове. Един пъзел от невероятни преживявания, каквито само Маракеш може да даде…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

 

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)