Рисунки на Микеланджело у нас

Сподели:

Предстои едно изключително културно събитие: творби на Микеланджело Буанароти ще бъдат изложени за първи път в България! На 18 септември от 18:30 ч. в Националната художествена галерия – Национален музей на българското изобразително изкуство в София ще бъде открита изложбата „Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция“, на която ще бъдат представени четири оригинални рисунки на големия италиански художник. Изложбата, чийто куратор е директорът на „Каза Буонароти“, д-р Пина Раджониери, е организирана от Италианския културен институт в София и Националната художествена галерия и е под патронажа на Посолството на Италия в България. Изложбата ще може да бъде посетена до 15 декември.

2200176a

Рисунките на Микеланджело показват по своеобразен начин не само процеса на рисуване, но и неговото мислене. Сами по себе си те са произведения на изкуството, но същевременно проследяват връзката между картините, скулптурите и архитектурните творби на ренесансовия творец.

crucifixion-michelangelo-chalk-c154

Роденият през 1475 година Микеланджело Буонароти е бил изключително популярен приживе – доста необичайно за творците преди началото на XX век. За известността му говорят три биографии и няколко портрета, които са нарисувани от други художници. В продължение на повече от четири десетилетия той доминира в света на изкуството на Рим. Твори за едни от най-влиятелните хора на своето време – трима представители на фамилията Медичи: Лоренцо Великолепни, Папа Лъв X и Папа Клемент VII. Неговия отпечатък може да бъде видян в едни от най-престижните произведения от XVI век.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...