Размисли в Деня за размисъл

04 октомври 2014

Днес е Ден за размисъл, преди провеждането на парламентарните избори в неделя, както преди всички избори досега. В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община. Забранена е и продажбата на алкохол в деня на размисъл.

Тези правила ги знаем вече, та нали сума ти и избори направихме вече в новата ни 25-годишна демократична история. Всичко е забранено, но не и купуването на гласове. Очаква ни един платен вот и това не е тайна за никого. Включително и социалните мрежи изобилстват с хора, които ясно декларират чрез собствения си профил, че са обект на купуване на вота. Тарифите на отделните партии също са ясни – 25 лева, 50 лева,  а някъде гласа стига до 100! Всичко се знае, но и е публична тайна.  А нали това беше престъпление и се преследваше от закона? Къде са преследвачите? Няколко ареста за парлама, за  да се скрият основните търговци. Нищо повече.

Злоупотребата с бедността и мизерията на хората е повече от явна. И много, много цинична.

Единственото противопоставяне на платения вот е всички да излезем да гласуваме. Избирателите в избирателните списъци в страната са 6 875 199. Знаем, че партиите събраха много пари и акумулираха силна икономическа  власт. Но ще могат ли да купят всичките?  Трудно ще им е все пак. Да направим проста сметка: 6 875 199 гласа * 50 лева за глас, средно = 343 759 950 лева. Не че някои партии не събраха от преяждане с власт 343 милиона –  имат и доста повече, но едва ли ще ги дадат на народа, та било то и за вот. Пък и  къде се е чуло и видяло политици да дават пари?

С две думи – НЕ МОГАТ ВСИЧКИ ДА НИ КУПЯТ!  А и не  всички си продаваме съвестта.

Според анализаторите за купуване на гласове са заделени сборно около 10 милиона от различните  партии. И срещу тези малки пари получават шанса да управляват България, която все пак има поне 30 млрд бюджет. Добре е така, нали? Много успешна бизнесинвестиция. Остава само да помислим дали да не им го позволим. Защото ако излезем масово и гласуваме – търговците на гласове ще увяхнат.  Заделените 10 милиона за купуване на гласове са едва 3, 34 %  от всички. Направо ще разбием целият им модел, ако масирано гласуваме!

Ето защо, след не особено дълги размисли смятаме така и искаме да го споделим с вас:

1.Тъй като не могат да се купят всички избиратели, то нека всички излезем и гласуваме. Само така ще прецакаме купувачите на гласове!

2. Тези, които се изкушават да вземат пари, защото са бедни и страдат/по дяволите – разбираме това/, които нямат пари за лекарства, за оцеляване, за сметките за ток…. –  ВЗИМАЙТЕ  ПАРИТЕ И ПАК СИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОЙТО ИСКАТЕ И СТЕ РЕШИЛИ!  Нека политиците поне веднъж да плащат и поне веднъж да ги излъжем и ние.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)