Раздадоха тазгодишните награди БАФТА

09 февруари 2015

„Юношество“, „Гранд хотел Будапеща“, американската актриса Джулиан Мур и британският актьор Еди Редмайн са големите победители на 68-ите британски филмови награди БАФТА, връчени в неделя в Кралската опера в Лондон.

Уникален опит във фантастичното кино – „Юношество“(Boyhood), направен за 39 дни, но дни – част от дванайсетгодишен период, от американския режисьор Ричард Линклейтър, спечели срещу „Гранд хотел Будапеща“ (The Grand Budapest Hotel) на Уес Андерсън, „Игра на кодове“(Imitation Game) на Мортен Тилдъм, както и комедийният филм „Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството“ (Birdman) на Алехандро Гонсалес Иняриту и „Теория на всичко“ – удивителната история за времето на Джеймс Марш.

Филмът, фаворит за Оскар, които проследява с лекота и шокиращ натурализъм повече от десетилетие от живота на едно американско семейство с универсални нюанси, тръгна с БАФТА за най-добра поддържаща актриса – Патриша Аркет и най-добър режисьор – Ричард Линклейтър.

Американката Джулиан Мур, която заслепи на червения килим в рокля тон върху тон със съблазнително деколте, потвърди статута си на фаворитка за Оскар, като спечели БАФТА за най-добра актриса за Still Alice, в който тя играе жена, засегната от болестта на Алцхаймер.

Историята на любовта, която събира Стивън Хокинг с първата му жена, разказана в „Теорията на всичко“ на британката Джеймс Марш, докосна сърцето на британската публика и британската филмова академия, от която получи БАФТА за най-добър британски филм, най-добър адаптиран сценарий, и най-добър актьор за Еди Редмайн.

„Гранд хотел Будапеща“ на американеца Уес Андерсън взе пет награди (за най-добра музика, най-добър грим, най-добри костюми и декор). „Бърдман …“ , който участваше в конкуренцията за десет награди, остана само с една БАФТА – за най-добра кинематография.

Главните кинонагради на Великобритания се връчват церемониално за девета поредна година в лондонския кралски оперен театър „Ковънт Гардън“. Церемонията води известният британски актьор Стивън Фрай.

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство е основана на 16 април 1947 година.

снимка: planeta.fm

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)