Радиотелескопът „Ноема“ вече има 10 антени (видео)

20 септември 2018

„Ноема“ – най-мощният радиотелескоп в северното полукълбо, предназначен да търси радиация в галактики, вече разполага с 10 антени във Френските Алпи, предаде Франс прес.

Първият етап от осъществяването на проекта „Ноема“ приключи, оповести Френският център за научни изследвания. Специалисти от центъра уточниха, че 10-те антени, всяка от които с диаметър 15 метра, вече функционират.

Първият етап от осъществяването на проекта "Ноема" приключи

Първият етап от осъществяването на проекта „Ноема“ приключи

„Ноема“ принадлежи към ново поколение радиотелескопи, известни като милиметрични радиотелескопи. Те са като допълнение към оптичната астрономия. „Докато тя е чувствителна най-вече към горещата Вселена (звездите), радиотелескопите като „Ноема“ изследват студената Вселена (райони с температура около минус 250 градуса Целзий), по-специално газ и прах в междузвездното пространство, които са в основата на формирането нови звезди и планети“, поясниха от центъра, предава БТА.

Тази нова астрономия позволява да се изследва еволюцията на Вселената с надеждата един ден да разберем как са се формирали първите звезди след Големия взрив.

„Ноема“ дава също възможност да се открият звезди, които са скрити от облаци междузвезден прах и е невъзможно да се наблюдават с помощта на оптични инструменти.

снимка: iram-institute.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)