Първи дуетен албум на оперните звезди Роберто Аланя и Александра Куржак

01 ноември 2018

Успешната и бурно аплодирана премиера на „Момичето от златния Запад“ от гениалния италиaнски композитор Джакомо Пучини е през 1910 г. в Метрополитън опера. В главните роли тогава са легендите Енрико Карузо и Еми Дестин, а на диригентския пулт – Артуро Тосканини.

Въпреки мнението на самия композитор, че това е едно от най-добрите му произведения, „Момичето от златния Запад“(La fanciulla del West) остава в сянката на другите му големи творби, които завладяват световните оперни сцени през ХХ век. Музикалните специалисти я определят като magnum opus, изтъквайки майсторството на автора, което кара Тосканини да нарече творбата „голяма симфонична поема“ и е емблематична за късния период на Пучини. Произведението е написано за голям симфоничен оркестър и е повлияно от тенденциите на веристичната италианска опера.

Всяка една опера на Пучини грее със своя ярка светлина и доказателствата за това може да се намерят в новия албум на Роберто Аланя и Александра Куржак, озаглавен „Puccini in Love“. Това, с което се отличават всички произведения на Пучини, са възхитителните гениални мелодии, които успяват да стигнат до сърцата на милиони хора.

Голямата звезда на световната опера – френският тенор Роберто Аланя и съпругата му, полското сопрано Александра Куржак записват най-красивите и чувствени дуети от творбите на Пучини. Двамата представят първия си дуетен албум, озаглавен „Puccini in Love“, който ще излезе у нас на CD на 02/11 от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical.

Puccini In Love - Photo 3

Албумът „Puccini in Love“ включва 10 от най-популярните и обичани дуети от оперите на Джакомо Пучини, сред които „Манон Леско“, „Момичето от златния Запад“, „Мадам Бътърфлай“, „Мантията“, „Тоска“ и разбира се – „Бохеми“. „Puccini in Love“ е колекция, събрала музика, изпълнена със страст и емоции, представена с блестящи оркестрации и изпята от великолепните гласове на Роберто Аланя и Александра Куржак. Албумът е записан от диригентството на Рикардо Фрица с Варшавския симфоничен оркестър.

От много години, Роберто Аланя е сред най-успешните и обичани тенори на световната оперна сцена. Той се утвърждава най-вече с италианския и френски оперен репертоар. Аланя и Куржак се срещат на сцената за първи път през 2012 година в лондонската продукция на операта „Любовен елексир“ от Доницети. Любовният елексир се прехвърля и в личния им живот, и не след дълго двамата сключват брак, от който се ражда дъщеря. Сред множеството общи концерти, които двете оперни звезди изнасят през годините, са спектаклите в Ню Йорк и Париж, както и изключителното им представяне в новата продукция на операта в Мюнхен на „Еврейката“ от Жак Фроментал Халеви.

Александра Куржак е закърмена с музика от бебе – майка й е оперна певица, а баща й свири на валдхорна. Тя израства зад кулисите на Варшавската опера и още тогава като че, ли пътят й е предначертан. Куржак е сред големите дамски имена на международната сцена, пяла е в оперните театри в Ню Йорк, Милано, Виена, Лондон и Чикаго, а репертоарът й покрива творби от Моцарт до Росини, както и „Лучия ди Ламермур“ от Доницети и ролята на Джилда в „Риголето“ от Верди. Последната роля напълно завладява Александра Куржак и тя защитава докторска дисертация в родината си на тема „Образът на Джилда“.

Предстоящите общи ангжименти на двамата певци включват участие в операта „Луиза Милер” от Верди в операта в Монако, постановката на Метрополитън опера в Ню Йорк – „Кармен“ и „Отело“ от Верди в Парижката опера.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)