Първите дами подкрепят борбата с ХИВ/СПИН и Life Ball

17 май 2015

AIDS LIFE, организацията зад Life Ball, заедно с Fashion 4 Development и  Глобалният фонд, организираха второто издание на „Обяда на първите дами” на 16 май 2015 г. в двореца Белведере във Виена. Събитието бе посветено на борбата с ХИВ/СПИН и по-специално е насочено към жените и момичетата, като подкрепя една от основните цели в глобалната борба срещу СПИН епидемията: предаването на  HIV от майка на дете. Предотвратяването на това и насърчаването на равенството между половете са ключови фактори, когато става въпрос за борбата с ХИВ инфекции.

ISP00260

Обядът на първите дами се проведе под егидата на Маргит Фишер, съпругата на австрийския президент Хайнц Фишер. Съдомакин на събитието от името на AIDS LIFE беше Михаела Ройс. Директорът на Belvedere Agnes Husslein-Arco – една от водещите личности на Австрия в областта на изкуството – отново отвори вратите на най-великолепната зала в горно Belvedere за да я превърне във вдъхновяваща сцена на тази благотворителна платформа.

В качеството си на партньор на събитието, Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария одобри съвместната мисия за защита на жените и децата от HIV, с цел да се подпомогне достигането на поколение без наличие на вируса. Носителката на Оскар и HIV UN/СПИН застъпник – Чарлийз Терон (основателка на организацията Charlize Theron Africa Outreach Project) лично представи своята работа в CTAOP и визията си за достигане на поколение без СПИН.

На всеки час 50 млади жени се заразяват с ХИВ. Жените и момичетата по-често се изправят пред диагнозата HIV, отколкото мъжете. В световен мащаб, жените съставляват 52 на сто от всички възрастни, живеещи с ХИВ и 57 на сто в държавите от Субсахарска Африка, където епидемията е най-тежка, а три четвърти от младите хора, живеещи с ХИВ на континента са млади жени на възраст 15-24 години. Уязвимостта към ХИВ от страна на жените и момичетата произтича от по-високия биологичен риск, усложненията и неравенството между половете. Жените имат повишена биологична уязвимост към ХИВ инфекция. При полов акт без предпазни средства вероятността при жените да се заразят от инфектиран партньор е два пъти по-висока.

Икономическата и социална зависимост на жените от властта на мъжете ограничава свободата им да откажат секс или да водят преговори за използването на презервативи. Жените също не се ползват със същите права, възможности и достъп до услугите за профилактика, както мъжете, което моментално ги поставя в по-голям риск и в неравностойно положение по отношение на лечението и грижите. В допълнение, половото насилие също изостря риска от заразяване с вируса.

Основната цел на този жизненоважен въпрос е борбата срещу предаването на вируса от майката към детето. През 2005 г. около 540 000 деца са новозаразените с ХИВ. До 2012 г. този брой е намалял до 260 000. Въпреки че бе постигнат известен напредък, още много трябва да се направи в тази насока, за да достигне този брой до нула. Днес, достъпът до превенция и лечение на ХИВ дава изключителната възможност всяко дете да се роди без страшната диагноза. От края на 2012 г. 1,7 милиона ХИВ-позитивни бременни жени са получили лечение, за да се избегне предаването на вируса от майка на дете, подкрепяни именно от Глобалния фонд за борба срещу СПИН.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)