Путин и Австрия казаха ДА в полза на Южен поток

Сподели:

Руският президент Владимир Путин бе на посещение в Австрия. Цял ден, поради мерки за сигурност хеликоптери кръжаха в небето на Виена и подсказваха, че нещо съществено се решава в австрийската столица. Да, така се оказа. Докато всички други страни членки се чудят, Австрия каза ДА на Южен поток и то в полза на… OMV!
„Газопроводът „Южен поток“ е проект от общоевропейски интерес и призовавам да не се политизира. Този проект не е насочен срещу никого, а е от общ интерес“, заяви Путин на среща с представители на австрийския бизнес.

„Южен поток“ е спрян по препоръка на Европейската комисия, тъй като не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.
Според Financial Times: „Южен поток“ разединява ЕС, но Австрия подписа с „Газпром“ за „Южен поток“. Путин подчерта, че проектът се осъществява в интерес на енергийната сигурност в Европа като цяло, предаде ИТАР-ТАСС. Президентът на Руската федерация припомни, че в „Южен поток“ участват не само австрийски, но и италиански, френски и немски компании. „Така че ние можем уверено да кажем, че това е европейски проект. И няма нужда да се политизира“, заяви Путин.
За тези, които си мислят, че лобизма е понятие извън реалността, ще кажем, че „Газпром“ и австрийската компания OMV подписаха споразумение за съвместното дружество South Stream Аustria, което определя условията и реда за изпълнение на „Южен поток“ на територията на Австрия. Акционерите в съвместната компания са руската „Газпром“ и австрийската OMV, на паритетен принцип. На същия принцип е създадено и съвместното дружество между БЕХ и „Газпром“ в България.Освен това OMV покани „Газпром“ да се включи в австрийската газова борса – една от ключовите борси за търговия с природен газ в Европа. OMV преговаря с „Газпром“ за доставки на газ чрез „Южен поток“ в размер на 6 милиарда куб. метра годишно.

Австрия реши да се върне към проекта „Южен поток“ през 2014 г.
Интересен въпрос пред България в тази връзка?

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...