Проф. Петър Иванов: Българските социолози са уникални с грешните си прогнози

27 септември 2014

Предизборна кампания е, златното време за социолозите. Но когато една социологическа агенция сбърка с над 100 % в прогнозите си, означава, че няма как да е правила реално проучване. Или ако е правила, то трябва да е подготвяно и реализирано толкова некадърно, че да доведе до такива уникално-изкривени резултати.

В далечната 2001 г. една софийска агенция, може би, най-значимата по това време, направи прогноза, че БСП ще спечели 107 депутатски места, а НДСВ – 49 места в НС. Реалността се оказа съвсем друга. Вместо 49 структурата на Симеон Сакскобургготски спечели 120 места, което представлява над 100 % разлика с прогнозата. Червената партия вместо 107, получи 48 места.

Същата агенция на президентските избори предсказа успех на Петър Стоянов с 43 % срещу 22 % на агента „Гоце“, а се оказа, че Първанов управлява два мандата. Тази агенция не е сбъркала с 2 %, колкото е статистическата грешка. Реално е деформирала картината с над 20%. Навсякъде в цивилизования свят, когато една социологическа агенция сбърка с повече от 5 %, я закриват и отпада от пазара. Но не и тук, в България. Нейните социолози и до днес продължават да правят анализи и смешни прогнози. И на никого това не прави впечатление.

Две от така наречените имена в социологията говориха за възможните коалиции между ГЕРБ и БСП, между ДПС и ГЕРБ, между ДПС и БСП – все неща, които не са тяхна работа да ги анализират. В същото време тези хора са едни от най-богатите в България, защото народът плаща ли плаща като данъкоплатец пари за техните словесни упражнения. Как става това? Партиите получават субсидии, после ги дават на тези социолози и те правят изследвания в тяхна полза / защото, когато предскажеш на една партия, че ще има голям успех, хората се запалват и отиват да гласуват за нея – бел.ред./. Така става, партиите печелят или губят, но социолозите винаги печелят – затова имоти по разни острови и водят охолен живот.

Изключителен рецидив са 800 000 мъртвите души в избирателните списъци. Тези фиктивни хора на хартия не „обслужват“ само партиите – участници в изборите. Те също влизат като база данни за субсидирането на общините. В Софийската община, примерно, се дават субсидии от държавния бюджет в размер, който е изчислен на база на 1 милион и 430 хиляди жители на София. НСИ преброява в същото време 1 милион и 211 хиляди жители. Но разликата заради тези фантоми, на чиято основа се определя субсидията, е с милиони лева. Директно го казвам – крадат се милиони от държавния бюджет, от всички данъкоплатци чрез фантомите. Те са важен показател и в здравеопазването, и при определянето на броя на нотариусите, и при евродепутатите. Например, България не трябва да има 17 евродепутати, а 15. Защото истинските цифри на броя на българите не е този, който ни сочат. И няма как населението на България да е 6 млн. и 900 хил., а избирателите – пак толкова, почти. В крайна сметка излиза, че лъжем и ЕС. Имам огромно съмнение към начина на работа на „Информационно обслужване“, което от 25 г. прави изчисленията за изборите и брои гласовете. Тази структура работи с всички държавни институции, тя е вечна в периода на прехода, но резултатите й не са от най-прецизните.

Проф. Петър Иванов, зам.-председател на Центъра за демографска политика

снимка: pressadaily.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)