Пророчествата и съветите на Ванга

Сподели:

Вангелия Пандева Гущерова (известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга) е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя е притежавала дарба да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя. Родена е на 31 януари 1911 година в Струмица. През 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. Постепенно започват да й приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описала двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои, да реши проблемите им или да ги излекува. До смъртта си на 11 август 1996 година е смятана за една от най-известните българки. Осемнадесет години след смъртта й събрахме някои от нейните най-мъдри думи, за да ви ги припомним. И най-вече да ви припомним, че Ванга и ни учеше, и ни съветваше… Приятно четене!

– В Бога не вярвате, а искате да ви помага. Без вяра при мен да не идвате, защото не аз, Той ви помага.

– Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената.

– Не се карайте, всички сте Божии деца. България ще се оправи — чакат я добри дни.

– България не е бедна. Тя има народ трудолюбив, работлив. Българският народ всичко може, по силите му е всичко да произвежда. Народът ни е учен за разлика от някои други народи. Най-ученият в света!

– Деца, в България ке стане добре… Ке се живее добре!

– Трябва да бъдем добри и да се обичаме, защото бъдещето принадлежи на добрите хора и те ще живеят в един прекрасен свят, който сега ни е трудно да си представим!

– За всеки човек идват периоди на трудности — дори и за най-богатите, и за най-силните, затова човек трябва да бъде смирен, за да ги преодолее.

– Не е важно какъв си — важното е да си добър човек.

– Всеки народ си има звезда, която го зарежда със светлинна енергия. Но има и изключения. Някои народи нямат звезда, а планета. Един ден тези народи няма да могат да оцелеят. В необикновената за тях атмосфера ще се задушат … народ, който има планета вместо звезда, ще угасне както свещ при силен вятър. България има не само една звезда, а цяло съзвездие.

– В събота не се женете – този ден е на мъртвите. Като ще правите веселба, нека е в неделя – в деня на Бога.

– Ще дойдат времена, само момите ще раждат, жените – не!

– Не вярвайте на американците, дето си изпращат у нас развалената царевица, а на руснаците, които ще купят нашата царевица.

– А хорото е магичен ритуал – символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме, докато играем хоро, е несравнима с друг танц.

текст: Костадин Костов
снимка: bci-moscow.ru

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...