Притегателната сила на Хърватска

Притегателната сила на Хърватска

18 ноември 2014

Който е бил в Хърватска, остава влюбен за цял живот! Определено не е една от популярните дестинации, може да се каже, че е само за истински ценители. Хърватската култура има тринадесетвековна история. Запазени са множество паметници на културата, художествени произведения и научни трудове. В Хърватия има шест паметника на световното наследство и осем национални парка.

Притегателната сила на Хърватска

 В Хърватия са родени множество световно известни творци на изкуството и учени, като напр. скулпторът Иван Мещрович, физиците Руджер Бошкович и Никола Тесла и много други. Хърватия се слави и със своите изобретатели, сред които са: Едуард Славолюб Пенкала (автоматична писалка) и Фауст Вранчич (парашут).

 Ще ви разведем виртуално из някои от най-прекрасните и културни места на Хърватска:

unnamed (2)

Стари Град (Хвар) – Хвар е изумителен хърватски град, чиято атмосфера е в близък контакт с природата . Благословен с красиви плажове и изобилие от лозя, разположени в подножието на планини и хълмове, покрити със свежи цветя, Хвар е крайната дестинация за тези, които търсят спокойствие и мир. Това е райски остров на безкрайни възможности.
За туристите, които са с приключенски дух, има пешеходни пътеки в близост до архипелаг Пъклени. Скалите в южната част на Хвар също могат да бъдат покорени от любителите–планинари, които ще се изправят пред спиращата дъха гледка на синьото море. Хвар е един перфектен микс от изкуство, природата и история, обвит в богата култура.

 unnamed (3)

Плитвички езера– Името Плитвице е използвано за първи път през 1777 година от свещеника Доминик Вукасович от град Оточац Хърватска.
До 1958 година районът в който се намират езерата е бил непристъпен и до тях се е стигало единствено през горски пътеки.Затова и броят на посетителите до тогава е малък.
Управителя на парка по това време Йосип Мовчан, изгражда система от дървени мостчета, и по този начин броя на посетителите дошли да разглеждат езерата се увеличава.
Националния парк Плитвички езера по данни на от ЮНЕСКО е 19479 хектара.
Красивите езера са обгърнати от просторна гора, която заема над три четвърти от площта на парка, а останалата част е заета от ливади и поляни край пръснати малки селца.
Поради голямата разлика в надморската височина от около 400 метра до 1 200 метра в района на парка се срещат единайсет горски дървестни вида. В състава на горите в парк Плитвички езера преобладават бял бор, бук, ела и смърч.

unnamed (5)
Сплит -разположен недалеч от Дубровник, е популярен курорт. Екскурзиите в Сплит са много популярни, благодарение не само на курортното привличане на това място, но и като домакин на световно известни забележителности. Най-посещаваният плаж в Сплит е Bacvice.

unnamed (4)

Шибеник – Шибеник е хърватски пристанищен град, до който може се стигне с лодка, минаваща покрай Каприе и Жирие. Този град е малък и може да се пропътува пеша.

Както други градове в Хърватия, така и Шибеник има изумителна архитектура, която примамва туристите да прекарат ваканцията си тук. Сред забележителностите на града е катедралата Свети Яков, която присъства в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Редактор: Стефани Калчева

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)