Пристрастени ли сте към Facebook?

08 август 2014

Преди няколко дни социалната мрежа изненадващо блокира. Не можеше да се влезе в нея, нищо не зареждаше, имаше голяма паника. Заваляха вълна от недоволни статуси, възмутени селфита и поредица от злобни коментари. Народът изпадна в паника. Ако и вие сте били един от тези видимо недоволни люде е време да се замислите- до колко сте пристрастени към социалната мрежа и до колко можете без нея. Отговорете си на четирите въпроса, които ви предлагаме и от отговора им сами ще видите какво трябва да направите и то – незабавно!

Колко часа на ден прекарвате във Facebook?
Всеки отговор, който започва с „ами…“ е доста лош. Социалната мрежа е място за забавление, комуникация, научаване на нещо ново и полезно – въпреки това тя не е холна мебел, върху която да се излежавате в продължение на часове. Всичко е приятно, когато е в границата на разумното. Така че отговорът тук е: до час и тридесет минути на ден – всичко останало може да граничи с пристрастеността.

Познавате ли хората, с които общувате?
Освен, че не трябва да сме онлайн 24/7, не е и много хубаво да сме заобиколени от хора, които не познаваме. Интересното е, че според едно онлайн изследване: всеки един фейбук потребител има поне 3 свои социални „приятели“, които не познава на живо. Психолози дават обяснение с това, че хората в глобален план са много самотни и се опитват чрез социалните мрежи да се почувстват по-оценени и не толкова нещастни. Именно затова добавят нови и нови контакти, с които се надяват да намерят общ език.

Срещата ли се с хора, които нямат профил в социалната мрежа?
Това може да бъде показателно за вашия мироглед. Обикновено тези, които или никога не са се докосвали до Facebook, или са имали силата да изтрият своя профил са много по-интересни за среща, но и много по-трудни за откриване. Комуникацията с такива хора може да ви даде много по-полезни насоки и да ви тласне в други посоки на мисълта, вместо да проверявате постоянно дали имате нови известия.

Интересува ли ви бъдещето на вашия профил?
Все повече експерти твърдят, че социалните мрежи ще станат платени. Това значи, че за да изпращате съобщения или за да качвате снимки на любимата си котка – вие ще трябва да платите някаква такса. Разбира се, ако не може да преживеете мисълта, че ще останете без връзка с останалия свят и веднага бихте били готови да дадете тази сума Х, то значи сте сериозно пристрастени и трябва да намерите начин и време да се излекувате.

Възможни лечения при повече от два положителни отговора: дълги разходки сред природата, разговори с приятели, отдалечаване от компютъра- и най-вече – много, много време, прекарано с любимия човек!

текст: Костадин Костов
снимка: nbcnews.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Безспорно фейсбук е място са общуване ,което измества някои комуникации,често вместо да звънна на някой за кафе му пиша в чата и така се разбираме.Социалната мрежа има своите минуси ,но и много плюсове.Стари приятели,познати и т.н ,които са извън пределите на държавата ни,се срещат във Фейсбук и така отменят свои преживявания и чувства.Възможността ,която ни предоставя Фейсбук в много аспекти не може да се отрече.Това е платформа не само за социална дейност ,но и за бизнес.Минусите не искам да ги коментирам и ще завърша с една мисъл ,която наскоро прочетох : „Много ясно, че Фейсбук е измислен от евреин!
    То си е същото, все едно някой ти е на гости, само че не се налага да го черпиш нито с ядене, нито с пиене.“

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)