Премиерата „Жана“ на сцената на Народния театър

02 септември 2014

На нова премиера на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ ще могат да се насладят почитателите на театралното изкуство през месец септември. „Жана“ е спектакъл на Явор Гърдев и автор Ярослава Пулинович.

Joan_6

„Хубавите пиеси най-често се занимават със съдържателни и вълнуващи неща. Любовта е съдържателно и вълнуващо нещо. Толкова съдържателно и толкова вълнуващо, че когато го изгубиш, изобщо не успяваш да го прежалиш. Никога. Втурваш се да го заместваш със сходни вълнения, с работно усърдие, с постигане на успехи, с отдаване на благотворителност, със служба на обществени каузи, понякога дори с доживотно отшелничество, но онова съдържателно и вълнуващо нещо си остава в теб като тайно знание за смисъла на живота и отказва да бъде заместено. Държи те в постоянна и упорита трагическа нужда“, споделя Гърдев.


„Хората в трагическа нужда са щастливи свидетели на наличието на рай и скоропостижни мъченици на неговата загуба. Винаги разбираме тъгата им, често копнеем с копнежа им и безусловно съчувстваме на мъката им, защото тяхната участ е нашата участ“, продължава той.

Joan_7

В постановката главната роля на предприемчивата, властна и непоколебима Жана е поверена на актрисата Светлана Янчева („Хамлет“, „Животът е прекрасен“, „Морски пейзаж“ и други). Партнира й съзвездие от актьорски таланти, като Владимир Пенев, Елена Телбис, Мартин Димитров, Биляна Петринска, София Бобчева, Зафир Раджаб, Гергана Кофарджиева, Йосиф Шамли и Благовест Благоев. Сценографията и костюмите са дело на Татяна Димова, а музиката – на Калин Николов.

Joan_2

Авторката на „Жана“, Ярослава Пулинович, е отличена с Награда за дебют за Нова руска литература още през 2008 г. Пиесите ѝ са поставяни в Русия, Съединените американски щати, Полша, Англия, Естония и Украйна. Тя описва ситуации, които нямат щастлив край, но въпреки това те подтикват да продължиш напред и да вярваш в себе си. Началото на нейната кариера съвпада с момента в Русия, когато театърът пренасочва част от интереса си извън класиката в търсене на нови форми, текстове и автори.

Joan_4

Премиерните спектакли са на 11, 12, 13 и 21 септември на Камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов“, от 19 часа. На 16 септември спектакълът ще бъде представен в рамките на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив, Камерна зала на ДТ Пловдив, от 19.30 часа.

снимки и трейлър: Калин Николов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)