Преливането на спестяванията към имотния пазар е факт

Преливането на спестяванията към имотния пазар е факт

13 януари 2015

Купувачите се завърнаха на имотния пазар. За тази тенденция In Life прогнозира и бе сред  първите, които ясно я очертаха. 10% повече продажби на жилища отчитат брокерите през 2014 г. Трайно се повишава и броят на сделките в средния клас имоти – с цена от 60 до 100 хил. евро. Причината е, че част от купувачите търсят по-добри възможности за спестяванията си.

В София всяка десета сделка е за имот с цена над 100-120 хил. евро. Става въпрос за качествено построени нови апартаменти с 2 или 3 спални в централните и южни райони на столицата. В една от сградите жилищата се продават от един инвеститор заедно с наемателите. Заради тази възможност за гарантиран доход още при покупката, половината от жилищата в луксозната сграда с цени от 1100 евро за квадрат, са продадени за половин година. Брокерите изчисляват при такива сделки може да се осигури доходност от 5% годишно – почти два пъти повече в сравнение с лихвите по депозитите в банките.

Преливането на спестяванията към имотния пазар е факт

По правило луксозния сегмент на жилищния пазар заема около 5% от продажбите през годината. През 2014 г. обаче продажбите в средния и високия клас се удвояват. Затова повлия и банковата криза през миналата година.
Очаква се ефектът от „преливане“ на спестявания към имотния пазар да се усети още по-силно през първите три месеца на тази година, когато ще бъдат завършени много от започнатите в последните месеци сделки. Това прогнозират консултантите от компанията за луксозни имоти Unique Estates.

VeselaIlieva

Активността в този сегмент на пазара на недвижими имоти расте през последните месеци, очертавайки ясна тенденция, която се очаква да продължи и през 2015 г. “През последните седмици броят на огледите на престижни и луксозни имоти нараства“, обяснява Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Също така на имотния пазар през 2014 година се очертаха две тенденции, които ще се затвърдят –  срив в търсенето на ваканционни имоти у нас след руската криза и проблемите на рублата,  тенденция на „завръщане“ на англичаните във ваканционния пазар и третата дългоочаквана тенденция – поскъпване на жилищата в София.

„Както се очакваше, обявяването в несъстоятелност на една от най-големите български банки КТБ накара част от хората с по-сериозни депозити да преосмислят вложенията и разпределението на спестяванията си. Като резултат нашите клиенти – както групата на заможните собственици на голям бизнес, така и тези на високи управленски позиции, се активизираха“, добавя Илиева.

4806 (2)

По-слабата ликвидност, която е основен недостатък на инвестицията в недвижим имот, не е проблем на тази група клиенти, тъй като не става въпрос за търсене на краткосрочни инвестиции, обяснява още тя.

Според нея събитията у нас са се отразили в активизиране на покупките на луксозни имоти в две основни направления, пряко свързани с категориите клиенти и техните разполагаеми бюджети. Така подходящи за инвестиция в момента са просторни апартаменти в столицата или луксозни къщи в затворени комплекси, смята Илиева.

Според анализите на консултантите най-предпочитаният имот в последните месеци е четиристаен апартамент в престижен район с осигурено паркомясто. Най-популярните райони са софийските квартали като „Иван Вазов“, „Изток“, „Лозенец“, „Бояна“, както и всички имоти по оста на  бул. “България”.

3701 (2)

“Наличието на гараж или паркомясто става от все по-голямо значение за клиентите”, коментира и Красимир Ангелов, мениджър Корпоративни клиенти в Unique Estates. “Купувачите, а и наемателите, обръщат внимание на това дали общите части са луксозни и поддържани, както и на богатството на зеленина наоколо. От сериозно значение за клиентите е и сигурността – все повече от купувачите осъзнават, че имоти в сгради с денонощна охрана и видеонаблюдение могат да бъдат обитавани по-спокойно и отдадени под наем по-лесно.”, допълва той.

Прогнози за 2015 г. Очакванията на консултантите са през идната година да се засилят двете основни тенденции – покупката на големи апартаменти с цел доходност и ръст на сделките за къщи в затворени комплекси. Това ще доведе до увеличение на сделките на пазара с между 5 и 10%. Независимо от очакваните повече сделки за момента анализаторите не очакват промяна в цените на луксозните имоти.  “Очаквам стабилни ценови нива, които да продължат да дават сигурност на участниците на пазара”, казва Весела Илиева. По думите й през последните месеци прави впечатление приближаването на очакванията на двете страни в ценово отношение.

снимки: Unique Estates

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)