Празниците за 1 ноември започнаха с филм за новите Будители и награда за Стефан и Цветан Гайд

30 октомври 2014

Изследователите на тракийското писмо и на Библия Бесика – братята Стефан (вече покоен) и Цветан Гайд, получиха награда за опазване на културното наследство по време на честване на Деня на будителите вчера в столичния хотел Триада. Призът се връчва от сдружение Велика БОЛГАРИА, като досегашни носители на приза са проф. Иво Кременски, изследователите на древната българска история Христо Маджаров и Светлозар Попов и други.

По време на събитието бе премиерата и на доументалния филм „Новите будители или Когато последните станат първи“. Негови автори са журналистката и създател на в. Велика БОЛГАРИА Патриция Кирилова, заедно с режисьора и оператор Валери Захов, който е собственик на BiNET.TV. Те представиха филма за едно българско село с рекорден брой висшисти, където живеят над 2000 души. Всички жители на селото се обединиха в деня на изборите, отказаха 20-те лева на партиите – и никой не пусна бюлетина в празните урни.

Новите Будители Кирилова Захов

Единението на българите, за което будителите ни говорят от векове, се случи в село Долни Цибър и влезе във всички новинарски емисии като прецедент не само за страната ни. Този техен пример ни напомни, че идва времето, в което: „И последните ще станат първи, а първите ще станат последни.“ – Матей 20:16
През погледа на хората в село, филмът показва, че това е огледало на цялото ни общество в годините на прехода.

снимки: Валери Захов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)