По-уютен facebook в 10 лесни стъпки

17 октомври 2014

Ако редовно ви обзема неконтролируемо желание да си изтриете профила или поне да си дадете „facebook почивка” за минимум година, най-вероятно проблемът не е във facebook, а във вас и начина, по който го използвате. Ето моите златни, лично проверени и изстрадани правила, които ме пазят от виртуално „прегряване” и безсмислено пилеене на време.

1. Не добавяйте хора, които не познавате, не харесвате и не ви интересуват, но ви е неудобно да им откажете. Ако си дадете сметка, че повечето покани за приятелство, които получавате, са резултат от напълно случаен клик и всъщност тези хора изобщо не се интересуват от вас, неудобството ви рязко ще намалее.

2. Разбира се, винаги има риск да пропуснете някое ценно познанство, но има начини да минимизирате този риск. Споделям моята лична рецепта, без претенции за универсалност. В публичната част на профила ми съм написала следното: „Използвам facebook главно за общуване с близки и приятели. Отворена съм и към нови хора, но ако ми пратите покана за приятелство без никакъв придружителен текст, ще ви приема като спамър или скучаещ „колекционер“ на профили. Затова, ако не ви познавам, моля ви, първо ми драснете два реда – елементарна учтивост е.”

Откакто съм написала горния текст, стриктно се придържам към него – и давам шанс само на хора, които са си направили труда да го прочетат и да отделят още 30 секунди от скъпоценното си време да ми напишат лично съобщение. Така безпогрешно отсявам случайните кликове, спамърите и колекционерите, като в същото време не изпитвам никакви угризения, когато отхвърлям поканите за приятелство – дала съм информиран избор. Знаете ли всъщност колко хора реално прочитат съобщението ми и ми пишат? 1%. Да, средно на 100 покани получавам 1 (едно) съобщение. Нали няма нужда повече да ви убеждавам, че този филтър работи безупречно?

3. Внимавайте със съдържанието на съобщенията, които ще получите от този 1%. Много вероятно е там да се натъкнете на формулировки от типа: „Ти си много интересен човек и ще ми е интересно да те познавам“. Това, че някой ви смята за интересен, е безспорно приятно, а да се поласкаете е човешко. Но всъщност единственият важен въпрос е дали НА ВАС ще ви е интересно с този човек. Непременно си го задайте и действайте според отговора.

4. Дори стриктно да сте следвали горните три точки, със сигурност имате в списъка си хора, които сте добавили случайно и дори не помните как са попаднали във френд-листа ви. Нямате нито едно разменено съобщение, нито един коментар, никаква комуникация. Ако до 5 секунди не успеете да се сетите „кой беше този?”, просто го изтрийте. Няма да ви липсва, гарантирам.

5. Най-вероятно в приятелския ви списък има хора, които всъщност не са ви близки в истинския смисъл на думата, но ви свързва някаква обща история или роднински връзки – тук често попадат бивши съученици от прогимназията, далечни братовчеди, колеги от университета или бившата ви работа. Разбира се, сред тях може да има прекрасни хора, които ви радват искрено душата, но в повечето случаи това са формални контакти – „заради доброто старо време” – с които днес нямате какво да си кажете, обаче ви е неловко да ги изтриете. Решение: списък „ограничени” (restricted list). Така няма да ги виждате изобщо, а те на свой ред ще виждат само публичните ви споделяния, ако имате такива.

6. В листата ви има хора, които принципно са ви приятни, но не толкова, че да искате ежедневно да ги виждате в нюзфийда си. Тук има една тънка врътка: в момента фейсбук автоматично ви прави „последовател” на всеки, с когото сте се „сприятелили” – и съответно ви го показва по подразбиране. Ако цъкнете на случаен профил, до бутона „приятели”, ще видите още един бутон „последвано”. Просто цъквате на този бутон – така този човек остава ваш „приятел”, но спирате да го „следвате” и съответно да го виждате в нюзфийда си.

7. Обикновено човек е истински близък с много малък процент от facebook-приятелите си – средно 5-10%. Тоест ако имате 500 приятели, най-вероятно много близки са ви не повече от 25-50 души. Сложете тези хора в списъка „Близки приятели” – този списък фейсбук ви го предлага „служебно“. Лично за мен това е едно от най-гениалните и полезни изобретения във фейсбук – спестява ви страшно много време и отсява най-важното, което наистина искате да знаете.

8. Доста вероятно е сред приятелите ви да има прекрасни хора, с които обаче имате някаква конфликтна тема, по която непрекъснато влизате в безконечни и изтощителни сражения – примерно вие сте страстен пушач, а те вярват, че цигарата на съседа от отсрещния блок може да ги убие. И тук facebook предлага гениално решение – списъци, които вие си правите ръчно. Слагате непушачите-талибани в един такъв списък и отсега нататък винаги, когато ви се прииска да споделите, че човешкото щастие е комбинация от огромно кафе и току-що запалена цигара, просто скривате тази публикация от „здравната полиция”. 🙂

9. Периодично почиствайте страниците, групите и приложенията, защото те могат да генерират огромно количество спам. Оставете онова, което наистина харесвате.

10. Свикнете с мисълта, че пълноценният и смислен живот неизбежно изисква известен аскетизъм. Няма как да познавате всички интересни хора, да прочетете всички интересни новини и да участвате във всички интересни събития. Винаги ще има нещо, което ще пропуснете или от което доброволно ще се наложи да се откажете, за да се фокусирате в друго по-важно. Това е положението, няма как.

текст: Анна Димова
снимка: nbcnews.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)