Почитаме Св. Симеон Богоприимец

03 февруари 2015

На 3 февруари Православната църква отбелязва паметта на Св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Този празник е познат като Зимен Симеон и е различен от този на 1 септември, когато се почита св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. Името Симеон означава изслушващ.
40 дни след раждането на Иисус Христос, Света Богородица донесла Младенеца в Йерусалимския храм, както повелявал Мойсеевият закон, според който всяко първородно от мъжки пол трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога 40 дни след раждането.

Симеон Богоприимец бил старец, който вярвал, че не ще умре преди да види Сина Божий. Той бил един от 70-те преводачи на Библията. На него се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. Когато стигнал до глава 7, стих 14, той видял написано следното: Девица ще зачене и ще роди син, Симеон решил, че става дума за някаква грешка, когато Ангел Господен му се явил и казал „Писането е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи!“

След като донесли Младенеца в храма, Симеон казал: „Сега отпускаш твоя раб, Владико, според думата си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!“.
Тогава тези думи изглеждали безсмислени, но в след това тяхното предназначение наистина се изпълва.

3 февруари е и третият ден от поредицата Трифунци, според народния календар. На тази дата имен ден имат всички с имената Симеон, Симеона, Симо, Симон, Симона, Симян, Мона, Мончо.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)