свети мъченици Адриан и Наталия

Почитаме паметта на светите мъченици Адриан и Наталия

26 август 2018

На 26 август Българската православна църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живяли по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения срещу християните. Те загиват в началото на ІV век.

Адриан бил един от близките хора на императора и езичник. Той приема християнската вяра, след като става свидетел на жестоките мъчения на християните. Той застанал сред преторията и казал на писарите, които записвали имената на осъдените на смърт християни да запишат и неговото име, защото и той повярвал в Христос и изказал готовност да умре за него. Императорът затворил Адриан в тъмница и го подложил на жестоки мъчения, опитвайки се да го откаже от новата вяра.

Наталия е била съпруга на Адриан и тайна християнка. Тя останала до съпруга си и го подкрепяла сред изтезанията. Прекарвала много от времето си с Адриан в тъмницата, като се грижила и за другите мъченици и измивала раните им.

Адриан не се отказал от вярата си в Христа и загинал мъченически. Скоро след смъртта на съпруга си, Наталия също си отишла от земния свят при посещение на неговия гроб. Тъй като служила с любов на християнските мъченици, тя също била присъединена към светците.

Днес имен ден празнуват Адриан, Адриана и Наталия.

публикацията подготви: Силвия Аризанова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)