Полицаят от Сен Тропе днес щеше да навърши сто години

31 юли 2014

Луи Жермен Давид дьо Финес дьо Галарза е роден на 31 юли 1914 г. в парижкото предградие Курбевоа в семейството на испански аристократи от Севиля.  Баща му е юрист, но след като се мести във Франция, започва работа като бижутер. Луи дьо Финес се жени през 1943 г. за Жан Мопасан, племенница на френския писател Ги дьо Мопасан. От брака си има двама сина – Оливие дьо Финес, киноактьор, и Патрик дьо Финес, лекар.

Луи отначало започва работа като комик в парижките нощни клубове и в радиото. Същевременно сериозно се занимава и със свирене на пиано. При първите си стъпки в кинематографията Луи се записва на драматически курсове „Симон“ („Simon“). Там той играе предимно романтични роли, които обаче не са му присърце. Така той отново се връща към свиренето на пиано. Както пише в пресата и по-точно „ТВ Парк“: „Луи дьо Фюнес в живота си бил тих и тъжен“.

Exercice_de_camouflage

Появява се в епизодични роли в 75 филма преди да бъде забелязан за първи път. Това се случва с комедията „Ни чул, ни видял“ през 1958 г. когато Луи бил вече на 44 години, но показва качества на уникален комик. След премиерата на „Ни чул, ни видял“ влиятелният френски вестник „Франс Диманш“ провъзгласява Луи дьо Финес за „най-смешния актьор на Франция, който нито е млад, нито е романтичен, нито е хубав, нито има коса…“

Следва успехът с „Фантомас“ с Жан Маре през 1964, през същата година излиза и „Полицаят от Сен Тропе„, първата част от поредицата, приключила през 1982 г. с „Полицаят и полицайките“, който е последният филм на актьора.  Скоро след приключването на снимките му на 27 януари 1983 г. Луи умира в дома си в Нант от инфаркт. Погребан е в съседното на Нант градче Льо Селие.

de-funes

Актьорът се е снимал в 152 филма, написал е сценариите на 6 и е режисьор на 1 – „Скъперникът“. За себе си казва следното:  „Не съжалявам за късното развитие на кариерата си. Този факт ми помага да разбера по-добре професията си. Когато бях още неизвестен, боядисвах декори, играех малките роли, които ми възлагаха. Получавах такива образи, които нямаха нищо комично в себе си, без което аз не бих могъл да направя кариера. Затова предпочетох да започна отначало и не бих се отказал от този път“. 

Очаква се образът на Финес да се завърне догодина в 3D анимационния филм на Жамел Дьобуз, реализиран в сътрудничество с Оливие дьо Финес, появявал се в няколко от филмите на баща си.

За 100-годишнината от рождението на Луи дьо Финес френското сатирично списание „Шарли Ебдо” му посвещава специален брой, който ще излезе на 6 август и заради чието списване семейството е предоставило част от архивите си.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)