Показват явлението Бьорк в Музея на съвременното изкуство

09 март 2015

Голяма ретроспективна изложба, посветена на известната исландска певица Бьорк, бе отворена за посещения в неделя в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк.

Мултимедийната експозиция обхваща повече от 20 години от нейната самостоятелна кариера, която започва от първия й албум през 1993 година. „Дебют“ (Debut) носи на Бьорк световната популярност, която продължава и днес. В изложбата са включени костюми, снимки, ръкописи и дневници на певицата, както и странните музикални инструменти, които тя използва при записите на своите песни. Такива са „гравитационната арфа“ и „пеещата“ бобина на Тесла, прозвучали в албума „Биофилия“ (Biophilia).

19

Голям интерес предизвика и известната „лебедова“ рокля на дизайнера Мариян Пейоски, в която Бьорк се появи на церемонията на „Оскар“-ите през 2001 година. Всички посетители получават специален аудиоводач, който следи позицията на посетителя и възпроизвежда съответните за всяка зала звукови картини.

Цял изложбен павилион е отделен за видеоинсталацията с име „Черното езеро“ (Black Lake). Така се нарича една от композициите от последния албум на певицата „Вулникура“ (Vulnicura), излязъл през януари т.г. Сред другите интересни ескпонати може е роботът с лицето на Бьорк от клипа „Всичко е пълно с любов“ (All Is Full of Love).

1a1

Певицата, която тази година отбелязва 50-годишен юбилей, също е в Ню Йорк. В събота тя пя в легендарната зала Карнеги хол.

Бьорк Гудмундсдотир е исландска певица, родена на 21 ноември 1965 година в Рейкявик. Освен изпълнителка, Бьорк пише музика и текстове. Тя се изявява и като актриса.

95

Известна е с многообразните си интереси в областта на музиката, сред които поп, алтернативен рок, джаз, ембиънт, електроника, фолк и класическа музика.

Става известна на 11-годишна възраст, когато касета със запис на гласа й попада в исландско радио и предизвиква интереса на продуцентите. Световна слава печели като вокалистка на „Шугаркюбс“ (Sugarcubes) в средата на 80-те години на XX век.

56

Соловата й кариера започва през 1993 година. Оттогава тя прокарва уникалния си път през музиката, по който създава еклектични творби, в които съчетава рок, джаз, традиционна музика на северните народи и електронното звучене.

67

Освен многобройните музикални награди Бьорк има и „Златна палма“ от кинофестивала в Кан. Почетната награда Бьорк получава за играта си в европейската музикална драма „Танцьорка в мрака“ (Dancer in the Dark) на Ларс фон Триер.

Изложбата в Ню Йорк е отворена до 7 юли. /ТАСС

снимки: 365news.biz, stylist.mk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)