Подкрепата на Кунева за кабинета „Борисов“ срещу бюджет от 100 млн.евро

06 ноември 2014

Лидерът на Движение България на Гражданите Меглена Кунева, която е кандидат за вицепремиер по европейските въпроси в проекто-кабинета на Бойко Борисов, ще отговаря за разпределението на около 100 млн.евро в следващите четири години.

Средствата ще бъдат изразходвани за българското председателство на Европейския съюз, което е през втората половина на 2018-та година, предаде репортер на БГНЕС.

Кунева настояла да поеме ресора, като срещу това гарантирала подкрепа от страна на депутатите от Движение България на Гражданите за правителство, с премиер Бойко Борисов, заявиха представители от Реформаторския блок. Интерес към българското председателство на ЕС проявявала и Юлияна Николова, която бе съветник на Борисов в периода 2009-2013 г., както и Гергана Паси, която през 2007 г. наследи Кунева като министър по европейските въпроси в кабинета „Станишев“. Желание да участват в подготовката на председателството са заявили и членове на служебното правителство. България ще е ротационен председател на ЕС в периода юли-декември 2018 година. Страната ни е последна в председателската тройка, в която влизат Великобритания (ротационен председател юли-декември 2017 г.) и Естония (ротационен председател януари-юни 2018 г.). Очаква се Меглена Кунева да оглави специален Комитет на българското председателство на ЕС, в което ще влизат министри и заместник-министри от новото правителство.

Великобритания и Естония вече са стартирали своята подготовка, докато политическата криза в България сериозно e забавила този процес у нас.

България сериозно е изостанала в разработването на специална програма за подготовката и обучението на служители, които ще отговарят за организацията на мероприятията. Страната ни трябва да обучи поне 1200 души, които да придобият знания по логистиката, да усъвършенстват езиковите си умения, както и да придобият практически опит в държави от ЕС, които в следващите години ще са ротационен председател.

Под ръководството на Кунева в следващите четири години ще бъдат разходвани около 100 млн.евро. Над 115 млн.евро е излязло белгийското председателство. Латвия, която ще поеме ръководството на ЕС от началото на 2015 г. е планирала бюджет от 100 млн.евро. Това е средната цена, която всяка държава плаща за организацията на своето председателство. Толкова е струвало и полското председателство на ЕС. Най-скъпо е било председателството на ЕС от страна на Франция през 2008 г., което е излязло 171 млн.евро.

Сериозни инвестиции България ще трябва да направи в обновлението на инфраструктурата. Вероятно за целта в следващите години ще бъде извършен цялостен ремонт на Националния дворец на културата, както и на резиденция „Бояна“.

В рамките на шест месеца в страната-председател се провеждат около 2000 срещи на различни нива и около 80 формални и неформални заседания на различните конфигурации на Европейския съвет. По време на председателството в държавата, която го осъществява, се провеждат и около 15 срещи на ниво министри, както и една среща на най-високо равнище (на премиерите на страните-членки на ЕС.)

България ще трябва да определи и приоритета на своето председателство, което ще трябва да е съгласувано с приоритетите на останалите две държави в председателската тройка – Великобритания и Естония. В председателския период на триото ще са стартирали дискусиите по следващата многогодишна финансова рамка 2021 – 2028 г. През 2018 година ще се отчитат резултатите от Стратегията на ЕС за младежта, което предполага, че България трябва да е подготвена по този въпроси.

снимка: offnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)