Пловдив – културна столица на Европа 2019

05 септември 2014

Днес бяха обявени резултатите в надпреварата за определяне на културна столица на Европа за 2019 година. Победителят – ПЛОВДИВ! Градът под тепетата бе предпочетен пред София, Варна и Велико Търново. Авторитетното жури, което определя победителя прекара по една вечер във всеки един от градовете претенденти.

Пловдив получи прекрасен подарък за деня на града, койта се чества утре – на 6 септември – Деня на Съединението.

Какво ще донесе това на града победител? Пловдив ще получи финансиране от 3 млн.лева, но освен това ще бъдат изградени и реновирани  множество обекти на културно-историческата инфраструктура, както и обекти на градската среда. Със сигурност ще има инвестиции и в социално битова и транспортна инфраструктура.

Пловдив - културна столица на Европа 2019

Пловдив – културна столица на Европа 2019

Подготовката и кампанията на Пловдив по кандидатстването е струвало на града около 1 млн. лева. Останалите градове също вложиха усилия и средства: Варна – около 500 000 лева, София – около 250 000 лева, а Велико Търново не уточнява сумата.

През 2019 ще има още една столица на културата на Европа и тя ще бъде в Италия. Предстои обявяването на града победител. Пловдив ще се побратими с избраната италинска столица на културата и ще обедини голяма част от културните си прояви.

Поздрави за Пловдив!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)