Платната оживяват в „Частната колекция“ на Рождественская

18 ноември 2014

Екатерина Рождественская е известна руска фотографка, главен редактор на списание „7 дни“, професионален литературен преводач от английски и френски, журналист, художник-дизайнер.

От 1998 г. започва да се увлича по фотографията. За първи път снимките от проекта на Екатерина Рождественская „Частна колекция“ се появяват на страниците на списание „Караван историй“ през март 2000 г. От тогава до ден днешен тя е създала повече от 3000 фотографски творби - не просто прекрасни снимки, а истинско ново изкуство.

39a411b3758564451cf1ba83a467cd15

Хрумва й да „вгради“ лицата на известни съвременни популярни личности - артисти, шоу звезди, политици, телевизионни водещи, моделиери, дейци на културата и науката в живописни творби на велики художници от различни епохи. По такъв начин платната започват свой нов живот.

74e1137c6570f33433699ea5741f3e30

Рождественская умее да подбира персонажите така, че по характер да пасват на съответната картина, работи много по грима, костюмите, детайлите, декорацията.

3899a2ca32bd09bdd3d0cafc9f58d60e

Повече от 150 са „персоналните” изложби на Рождественская по цяла Русия и в страни на различни континенти.

На 14 ноември „Руският културен център“ на ул. „Шипка“ № 34 стана домакин на поредната „Персонална изложба” на Екатерина, като тя за първи път представи своето изкуство пред българска публика.

DPP_20594

На откриването на изложбата в РКИЦ в София, уви, Екатерина Рождественская не може да присъства. По това време тя бе в Милано, където от 11 до 13 ноември се провеждаше седмият Фестивал на руската мода с участието на 15 дизайнери от Русия, Армения, Грузия, Казахстан, Узбекистан и Украйна. Дизайнът, модата това е нещо като продължение на увлечението на Екатерина по фотографията или по-скоро двете неща се преплитат по удивителен начин с неповторимата марка „Екатерина“. Впрочем тя е дизайнер на бранда Rob-​Art by Katya Rozhdestvenskaya, наречен така в чест на баща й Роберт.

DPP_20588

Екатерина Рождественская е дъщеря на знаменития поет Роберт Рождественски и на литературния критик Ала Киреева. Именно от тях тя наследява творчески гени и изключителни, и разнообразни таланти. Тя е сред ярките звезди на световния небосклон - знаменитост в областта на фотографията и дизайна. Не по-малко обаче е влечението й към литературата - Рождественская е превела повече от десет романа от английски и френски език на автори като Джон Льо Каре, Джон Стайнбек, Съмърсет Моъм, Шелдън и др. Всъщност по професия Екатерина Рождественская е дипломат - през 1979 г. тя завършва Московския държавен институт за международни отношения със специалност „Международни отношения“.

DPP_20587

На 28 юли 2012 г., с Указ на Президента на Руската Федерация Владимир Путин, Катерина Рождественская  е наградена с орден „Дружба” за големия си принос в развитието на националната култура и изкуство, и много години на плодотворна дейност.

Ако искате да видите изключителните й творби, побързайте. „Частната колекция“ .ще бъде изложена в РКИЦ до 28 ноември 2014г.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)