Кубрат Пулев

„Пиянството на един народ!“

16 ноември 2014

Никога не съм се интересувала от бокс. Първо, защото  съм жена, а и второ, защото спортове, в които има насилие, не мога да гледам, какво остава да харесвам. Но когато излезе информация, че Кубрат Пулев и Владимир Кличко ще се бият, незабавно си купих билет и се организирах за мача. И искам да споделя с вас нещо – такава емоция, такъв адреналин бе всичко около този мач, че едва ли ще го забравя. Всички тръпнеха в еуфория и показваха невероятен дух. Но, кажете, кой си е мислил сериозно, че Кубрат Пулев ще победи Кличко?  Как да стане това? Та Кличко е като терминатор, той е във върхова форма, на 38 години – в разцвета на силите си. Той е от друга величина. Доста класи над Кобрата. И всъщност в момента няма и кой да се бие с него, няма кой да му  излезе, никой не дръзва. А Кубрат Пулев го направи!

"Пиянството на един народ!"

Затова сега ме боли от дъжда от оплювания, излял се типично по български. Бил се изхвърлял, бил се вживял, бил си повярвал, бил си въобразил… А защо не? От къде иначе да намери хъс да застане срещу безспорния шампион? Кубрат Пулев е боксьор, той не е интелектуалец, че да реди философски думи. Той направи и участваше в говорене, което е абсолютно задължително преди един такъв мач.  Противниците винаги се перчат. Та нали все пак ще се бият?!

IMGP7418

И – защо да не говори? Защо да не е горд –  и той, и ние? Кубрат Пулев се изправи срещу вездесъщия Кличко, взе достойно участие в един спорт, в който играят много пари и големи интереси, поддържаше изключителна интрига и очакване. Кога друг българин е стигал до тук?

Хайде сега всички плювачи и врагове да ми отговорят: а те какво са постигнали? В какво са втори в света? Какви височини и битки са превзели? Срещу какъв своеобразен Кличко са заставали? Горд, много горд трябва да е Кобрата за този мач!

Има и други важни детайли от цялото – Кобрата е млад, той сменя треньорите си, не разполага с финансовите възможности и спонсорства, които противникът му има. Той все още няма опит, но в него има голямо бъдеще! По-щастливи ли ще са всички хейтъри, ако той се срине психически след този мач и спре? Не, Кобра! Не ги слушай! От хейтърство сме дотук в тази държава!

IMGP7440

Кубрат Пулев е моралният победител от двубоя. Той събра  около 10 000 българи  в О2 Arena в Хамбург. В петък и събота в северното германско пристанище се говореше основно на български, всички полети към Хамбург от Европа бяха пълни с българи. До мен в агитката седяха 6 момчета/по скоро стояха и викаха/, които от 5 години живеят в Мюнхен – доста далеч от Хамбург, но бяха се организирали и дошли. Българи от цяла Германия се стекоха, няколко чартъра от София също се включиха.

Цялата зала беше окичена в български знамена, където и да погледнеш – все българи! Всички пееха, скандираха, подкрепяха всяко появяване на Кобрата дори на led екраните преди срещата. Флагове, настроение … ПИЯНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД! А изпълнението на химна? Ето това си заслужаваше да се изживее наживо и осмисли всичко – 10 000 души да пеят с пълно гърло химна… Присъстващите германци в залата, които подкрепяха Кличко (той си живее в Хамбург и те го припознават като свой представител), изобщо не очакваха това представление. Те онемяха.

IMGP7379

Не бях виждала никога толкова много българи събрани на едно място и обединени от една кауза.Вечно сме разединени, вечно противопоставени, вечно в конфликти… А тук!? Тук в Хамбург ние имахме кауза. Страхотна битка и каузата на едно момче, на един голям българин – Кобрата! Кауза, която ни опияни, въпреки тежката загуба. 

IMGP7495

Да, явно Кубрат Пулев бе пренавит. Това личеше от подскачанията му преди мача, излезе „пренамотан“. Той очевидно не издържа на напрежението и твърде рано – едва в 28-та секунда, дойде първия нотдаун. Това предопредели изхода на мача. Загубихме, но искам всички вие, които не сте могли да гледате двубоя на живо да знаете едно: никога, никъде до сега България в спортно състезание зад граница не е имала такава публика, толкова много хора, обединени в кауза и с изключително интелегентно поведение. 

Българската публика не даде да се чуе и дума за Кличко. Но най-важното беше накрая: вместо тази ентусиазирана публика да оплюе Кобрата (нали типично по български), да напусне демонстративно, да се разочарова… Не! Точно обратното! След нокаута публиката ревеше още по-здраво и по-силно в подкрепа на Кубрат! Ето такава победа и Кличко не може да постигне! Именно това накара Кобрата да каже развълнувано, че продължава напред и не се предава. 

Преживях една прекалено красива загуба, която всъщност си беше чиста победа…

В.Симеонова
снимки: In Life

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)