Печени ябълки за приятели

Печени ябълки за приятели

05 декември 2014

С екзотичния вкус на соса от нар се „сблъсках“, благодарение на един мой приятел, който е арабин и е собственик на малък квартален магазин. А кардамонът беше „представен“ на мен и моя приятелка от наша обща дружка, която е от Пловдив и рисува най-красивите икони в града на тепетата. Всяка сутрин тя пие кафето си с тази изключителна като вкус и ухание подправка. От нея научихме и че през XIX-ти век в Етиопия кардамонът е бил използван като разменна монета. В наши дни впечатляващият му аромат е оценен не само в сладкарството, но даже и от парфюмеристите и етерично масло от него се добавя в одеколоните и парфюмите. И тъй като две и две прави четири, аз реших, че спокойно мога да „сприятеля“ соса от нар с тази подправка, за да мога на свой ред да изненадам свои приятели с резултата. А понеже ябълки ни дебнат отвсякъде, спрях своя поглед върху тях.

Необходими продукти:
по 1 добре узряла ябълка на човек
по 1 супена лъжица кафява захар за всяка
сос от нар
кардамон

Приготвяне:
Изрежете капачето и частта със семките на ябълката, но запазете долната й част. Сипете захарта и запечете ябълките във фурна докато се зачервят и захарта започне да покафенява. Докато са още топли сипете соса в тях и поръсете обилно със смлян кардамон. Сервирайте ги охладени.

текст: Марио Трифонов
снимка: savoryandscholarly.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)