Перфектните пържени, белгийски, хрупкави картофи

05 август 2016

Добър Ви ден, драги ми зрители!
Днес отново сме заедно, за да се забавляваме в кухнята. В моето кулинарно предаване KEPASA с Мариела Нордел, само и единствено по In LIFE TV. Ще ви представя как да си приготвите перфектните пържени картофи. Това уж е една рецепта, която на пръв поглед всеки знае, но всъщност не  е така. За да станат истински вкусни и не толкова вредни за хапване, пържените картофи имат редица тънкости при приготвяне. И аз ще ви ги разкрия сега.

13566168_504485299750624_949748721_n

Приготвям картофите по белгийската рецепта на мое бивше гадже. И ви обещавам, че това са най-добрите пържени картофи, защото отвън са хрупкави, отвътре меки и наистина са много вкусни.

И така – да действаме. Вземаме големи овални картофи. След като ги обелим, ги избърсваме в кърпа. Изобщо пригответе си една готварска кърпа за перфектните пържени картофи. В България ги слагат във вода, след като ги обелят. Не е правилно, а и така не пада нишестето им. Старайте се да нарежете хубави, равни по размер пурички от картофи. Хубаво е да са със еднакъв размер, за да може при пържене да се приготвят еднакво.

13553372_504485233083964_397042175_n

Докато режа картофите на равномерни слайдове, какви ли не истории разказвам… Но ще ги разберете, ако гледате предаването ми. Не мога всичко да издавам тук току-така! Знаете ли, например,  че Америка е родината на картофите и те влизат в Европа след Великите географски открития. Както и доматите и много други така основни днес храни. Какво ли са яли в Европа до тогава?
Докато оформям картофите си мисля, че спокойно можем да направим конкурс и за Мис Картоф, след като вече има какви ли не конкурси за красота… И ще го провеждаме в Самоков. Кой ми е бил гадже от Самоков ли? Ами гледайте и ще разберете.

13565604_504484616417359_845134175_n

Но, да се върнем на картофите. Запържваме картофите в олио, нагорещено на около 130-140 градуса за 2-3 минути. Не повече. Извадете картофите и отново ги поставете на готварската кърпа, за да се отнеме максимално олиото от тях. След това поставете в хладилника. Изненада, нали? Да! Поставете ги да се охладят и стегнат за минимум час.  Последната фаза от приготвянето им – запържете ги още веднъж в олио на поне 160 градуса загрято. Не бъркайте – те се запържват от всички страни. Последно отцеждане в готварската кърпа и това е!

13566158_504484579750696_216465063_n

Пробвайте и ще разберете, че нямат нищо общо с пържените картофи, които се предлагат под път и над път, особено в заведенията за fast food. Много са причините, но основната е в това, че такива вредни за здравето места за хранене /ще спестя да спомена най-известната, но вие се досещате/използват олиото почти една година. И после го продават за био дизел. Олиото трябва да се използва еднократно! Запомнете! Защото при загряването му се получава окисляване и повторната му употреба става канцерогенна и изключително вредна за здравето.

Поръсете картофите с хубава сол. Аз лично препоръчвам сол от остров Ибиса. И добавете майонезен сос. Аз нали в предните предавания ви показах как да си приготвите домашна майонеза? Гледайте, ако сте пропуснали.
В случая към нея може да добавите и малко чесън, сок от лайм и настъргана кора от лайм, малко люто… Изобщо фантазирайте – майонезата е само една база.

Готови сме – перфектните пържени картофи, по белгийски маниер и приготвени в олио, което няма да се използва повече! В добавка солена Ибиса и вкусна лайм освежена майонеза!
Поздрави! Пригответе си ги така и ми пишете за вашите отзиви! 

автор и водещ: Мариела Нордел
оператори: Симеон Симеонов и Мартин Илков
постпродукция: Симеон Симеонов
асистент: Славена Илиева
технически организатор: Александър Георгиев
гардероб: Елена Алекси
логистика и студио: Ресторант Перфето by Chepishev

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)