Патриарх Неофит заминава за Москва, където ще получи награда за укрепване на единството на православните народи

07 март 2016

Патриарх Неофит заминава днес за Москва на петдневно официално посещение до 11 март по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи“ (МОФЕПН), съобщиха от Светия синод.

Поводът за визитата е премията за 2015 г., която Международния фонд присъди на патриарх Неофит за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото“.

Главата на Българската православна църква ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация, съобщиха от Синода. В нея влизат: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний; Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит; архимарндрит Дионисий, председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“; архимандрит Герасим, главен секретар на Светия синод; дякон д-р Деян Коруноски; Теодор Атанасов, началник кабинета на патриарха; Александра Карамихалева, началник на отдел „Връзки с обществеността“ на Светия синод; доц. Димитър Димитров, главен диригент на патриаршеския хор „Св. Александър Невски“; Ангел Младенов, изпълнителен секретар на Софийския митрополит; Здравко Кънев, технически секретар в Софийска митрополия.

Делегацията ще бъде придружавана от архимандрит Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх в София и г-жа Елисавета Миленова, представител на МОФ „Единство на православните народи“ в България.

Награждаването ще бъде на 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител“ в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Сърбия Томислав Николич и председателя на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин. На церемонията ще присъстват досегашни лауреати на премията, представители на Руската Дума и Съвета на федерациите, представители на президента и премиера, които са лауреати на премията за предишни години, изтъкнати политици, културни дейци и общественици от различни православни страни, между които и бившият президент на България Георги Първанов (лауреат на премията), бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски и заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

Утре патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който е погребана блажена Матрона Московска. В този ден се чества намиране мощите на светицата. След литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и Българската православни църкви св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец и патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца, информират от Синода.

В рамките на визитата си патриарх Неофит ще има официална среща с руския патриарх Кирил. Програмата предвижда посещение на централата на МОФ ЕПН, подворието на БПЦ в Москва, Новойерусалимския Воскресенский манастир, Московския Кремъл и храмовете в него – „Успенский събор“, където са мощите на св. Киприян митрополит Киевски и Московски, който е родом българин, „Архангелский събор“ и „Благовещенский събор“, както и новостроящия се храм посветен на св. Киприян, се казва в съобщението.

На своето заседание на 25 ноември 2015 г. президиумът, попечителският съвет и комисията на МОФЕПН единодушно взеха решение премията на фонда за 2015 година да бъде присъдена на патриарх Неофит.

През 2004 г. премия от 50 000 долара от фонда получи покойният вече патриарх Максим. С московската награда през 2002 г. беше отличен и тогавашният президент Георги Първанов. Тя му беше връчена от руския патриарх Алексий Втори в началото на 2003 г., а специално за церемонията от Вашингтон в руската столица пристига и шефът на „MG корпорация“, убит през същата година, Илия Павлов – българският представител в попечителския съвет на МОФЕПН.

Наградата на МОФЕПН се присъжда от 2000 г. на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи. Последният й носител беше руският президент Владимир Путин.

МОФЕПН е неправителствена организация, създадена през 1995 г. в Москва. Целите на фонда са описани в неговия устав и в тях няма никакви скрити политически намерения, а открито заявление за подпомагане на Руската православна църква в нейната дейност, както и другите поместени църкви за постигане на единството на православните народи. За постигане на тази цел през 1997 г. фондът е пререгистриран като международен с право да открива свои представителства и отделения зад граница. В своята международна дейност фондът търси взаимнополезни програми, които се изпълняват с благословението на неговия попечител Негово светейшество Алексий Втори, Патриарх Московски и на цяла Русия и на главата на съответната православна църква, в диоцеза на която се осъществява дейността.

Към попечителя на фонда е изграден и попечителски съвет, в който членуват представители на бизнеса и политиката, на културната и обществената интелигенция на Русия. В него не членуват граждани, които не са от духовните граници на Руската православна църква. Сред членовете на този съвет са ръководителите на големи компании като „Газпром“ (Вяхирев), „Лукойл“ (Ралиф Сафин), „Интеррос“ (Потанин), „Сургутнефтгаз“ и други.

снимка: hashtag-bg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)