Парламентът гласува второто правителство на Бойко Борисов

07 ноември 2014

Месец и два дни след парламентарните избори, Народното събрание ще гласува структурата и състава на 91-то българско правителство, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок с министър-председател Бойко Борисов. Формулата на договорената до този момент парламентарна подкрепа за това правителство е уникална за досегашната българска политическа практика. ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) подписаха коалиционно споразумение за правителство и програмна декларация. Патриотичният фронт декларира подкрепа за тази програма, докато АБВ подписа споразумение за партньорство с ГЕРБ. Така за правителството бе гарантирано парламентарно мнозинство от 137 гласа (при необходими 121). Очаква се обаче правителството на Борисов да събере 138 гласа, като към 84-те депутати на ГЕРБ, 23-мата на РБ, 19-те на ПФ и 11-те на АБВ се присъедини и напусналата групата на „Български демократичен център“ (бивша „България без цензура”) Ана Баракова. В опозиция остават групите на БСП, ДПС, „Атака” и „Български демократичен център“. Депутатите на Бареков обявиха, че няма да подкрепят кабинета, тъй като са обидени, че не са поканени на разговори за новото управление.

След един месец консултации в парламент, в който народът изпрати рекорден брой партии, се опитваме да ви представим едно проевропейски реформаторско правителство, заяви Борисов от парламентарната трибуна. Борисов отбеляза трудната икономическа ситуация, липсата и забавени реформи в редица сектори, лоша социална политика. Не малко от тези проблеми не са само през последните 2 години, а през последните 20 години. Ние поемаме отговорността да работим за решаването на тези проблеми, каза Борисов.Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори, така че нека се съгласим с това. Вярваме, че посоката за развитие на България следва европейския път. Дори и седмата година на членството в ЕС, ние все още имаме нужда от модернизация и преследване на стандарт. Правителството ни е реформаторски, защото редица сектори са безвъзвратно остарели, парите на данъкоплатците са изразходвани несправедливо, каза още Бойко Борисов.

Привърженици на „Атака“ протестират пред северния вход на Народното събрание срещу избора на кабинет с премиер Бойко Борисов.

По-късно, около 11 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет ще се състои церемонията по приемственост в изпълнителната власт, на която служебните министри ще предадат властта на новоизбрания кабинет.

В състава, обявен в четвъртък от бъдещия премиер Бойко Борисов, влизат:

Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика – Томислав Дончев (ГЕРБ);

Вицепремиер по коалиционната и административните политики – Румяна Бъчварова (ГЕРБ);

Вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси – Меглена Кунева (РБ);

Вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика – Ивайло Калфин (АБВ);

Министър на финансите – Владислав Горанов (ГЕРБ);

Министър на вътрешните работи – Веселин Вучков (ГЕРБ);

Министерство на правосъдието – Христо Иванов (от квотата на РБ);

Министър на отбраната – Николай Ненчев (РБ);

Министерство на външните работи – Даниел Митов (от квотата на РБ);

Министър на икономиката – Божидар Лукарски (РБ);

Министър на енергетиката – Теменужка Петкова (ГЕРБ);

Министър на туризма – Николина Ангелкова (ГЕРБ);

Министерство на регионалното развитие – Лиляна Павлова (ГЕРБ);

Министър на здравеопазването – Петър Москов (РБ);

Министър на образованието и науката – Тодор Танев (РБ);

Министър на земеделието – Десислава Танева (ГЕРБ);

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски (ГЕРБ);

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева (ГЕРБ);

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев (ГЕРБ);

Министър на културата – Вежди Рашидов (ГЕРБ).

снимка: dir.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)