Париж

Париж – столицата на света

02 февруари 2015

Париж е градът, наричан с най-много имена. И което и от тях да използваме – все ще е вярно. Градът на Светлината, Градът на Любовта, Градът на Целувките, Градът на Победата,  на Революцията, на лукса, на романтиката, на стремежа, на модата... Харесайте си едно или добавете и своето определение…

IMGP8578

Едно е със сигурност е ясно, когато говорим за Париж – трябва да присъства вълшебната думичка любов, защото е любима дестинация за влюбените от цял свят. Но не е само това.  Да  съчетава  бизнес  с  удоволствие, е специален  талант на тази престижна столица, чиято етимология Рar-Isis, идва от името на египетската богиня  Изида.

IMGP8711

Тук, в сърцето на градът,  точно пред  катедралата  Нотр Дам, от паважът и нулевия меридиан, започват всички пътища на Франция.

IMGP8596

За любителите на статистиката трябва непременно да споменем някои съществени характеристики. Защото понякога цифрите говорят повече от стихове и картини: повече от хиляда конгреса на година, се провеждат в града; той  е и най-заселената област във Франция и административен център на lle-de-France регион; Париж има единственият по рода си административен режим – разделен е на двадесет области, наречени arrondissements, като всяка една има свой кмет, а градът- като цяло е управляван от избраният  кмет на Париж/ в момента жева за първи път в историята му/; със своите 29 млн. посетители годишно, Париж е столица на туризма; лесно достижим, благодарение на отлично изградената инфраструктора – авиомрежа,влакове и сухопътен транспорт; според  последното преброяване от януари 2010, жителите на Париж са 2,2 милиона, а с предградията/агломерации/ 11 770 000 жители; Париж и регионът произвеждат повече от 1/3 от общите ресурси на страната– 607 билиона евро; БВП на Париж е най-големият БВП на европейски град  и пети в света, а в Парижката агломерация се намират 38 от 500-те най-големи компании на света, които са съсредоточени в няколко бизнес квартала, най-голям от които е Дефанс. Може и още да продължим със цифрите, но и тези са достатъчно очертаващи.

IMGP8581

Сега непременно да кажем, че Париж е и градът на Булевардите и красивите кестени. След успехът на операция Paris-Plage  /Париж- плаж/ , която превръща част от бреговете на Сена в градини и детски площадки, градът активизира своята екологичната политика, имаща за цел да върне Париж обратно на парижани. Скоро, благодарение на тази инициатива, движението с коли  по левия бряг на реката, ще бъде изключено.

IMGP8714

Но всъщност искаме да споделим, че Париж е най-красив зимен и студен. Тогава целият силует на приказния град,   обхващащ повече от  1800 сгради, включени в списъкът на паметниците на културата, сякаш излиза измежду клоните на дърветата, всички „украси “ падат и пред очите ти се открива един вълшебен Париж.

IMGP8645

Сградите се състезават със своите дантелени парапети от коваро желязо и сиви силуети за вниманието на посетителите. На пръв поглед сивите сгради, всъщност блестят от класическа белота и линия и организират приказен декор. Някои от тях имат такава популярност, че няма нужда да ги спомененаваме. Може би само в името на някаква изчерпателност:  Мулен Руж, Триумфалната арка, Площад де Вож, Плац Вандом, Сакре Кьор, Конкорд, Лувърът, Парижката опера и много, много други.

IMGP8709

Париж е рай за модните среди и е изключително  активна лаборатория за създаване на утрешният начин на живот – haute couture, дръзка архитектура, модерен дизайн на мебели, френска кухня „био“ или традиционна, дегустация на превъзходни вина,  известни по цял свят. Да, точно така: PARIS ESТ HAUTE COUTURE. 

Ето, че имаме още едно, при това много вярно определение за френската столица.

IMGP8838

Париж  възбужда всички сетива, настояващ да бъде видян, чут, докоснат, усетен на вкус и мирис. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и селските типове в кафенета, водещи монолози за чесъна или нещо по-изтънчено. Париж е същината на всичко френско.

IMGP8671

Вглеждаме  се в булевардите, галени от нежен бриз, обсипани с внушителни паметници, велики произведения на изкуството и магически светлини. Наслаждаваме се на невероятния вкус на сирената, отличното телешко и несравнимото червено вино във  Fouguet’s… Voila! Това е Париж!

IMGP8795

А когато дойде нощта, то тогава веднага изплува в съзнанието ни един стих на Жак Превер:

 

Paris at night

Три клечки кибрит – една подир друга запалени 
в мрака. 
Едната – за да погледна цяло лицето ти.
Втората – за да погледна очите ти.
Третата – за да погледна устата ти.
Пълен мрак след това – за да си спомня всичко,
когато до мен те притискам.

Voila! Това е Париж! Столицата на света!

текст: В.Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)