Папа Франциск призова за борба с пластмасовия боклук в световния океан

02 септември 2018

Папа Франциск призова вчера хората по света да положат усилия да спрат изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните и моретата, предаде Ройтерс.

Не бива да позволяваме нашите морета и океани да бъдат замърсени от безкрайни площи плаваща пластмаса“, каза главата на Римокатолическата църква, който през последните години е приканвал и към енергични мерки срещу глобалното затопляне.

Трябва да се молим, в случай че всичко зависи от Божието провидение, и да работим, ако всичко зависи от нас“, заяви Франциск в посланието си по повод четвъртия за годината ден „за защита на сътворението“, който се чества от всички християнски вероизповедания.

Папата говори пред стотина представители на бизнеса, поканени във Ватикана за случая. „Всеки от нас трябва да бъде отговорен към останалите и за бъдещето на нашата планета“, подчерта той.

Данни от проучване на ООН сочат, че в всяка година в световния океан биват изхвърляни осем милиона тона пластмасови изделия – бутилки, опаковки и други. Те убиват морската флора и фауна и се намесват в човешката хранителна верига, отбелязва Ройтерс.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)