Пазарът на луксозни имоти се възвръща след коронакризата

Сподели:

Активността на пазара на луксозни имоти през юни възвръща близо 70% от обемите си спрямо нивата преди коронакризата с очаквания за пълно възстановяване до края на годината, показват данните на консултантската компания Unique Estates.

„Сходни са тенденциите на пазара за премуим имоти в международен план. Активността в цял свят се възстановява плавно, като пандемията се превърна в стимул за въвеждане на иновации при недвижимите имоти почти навсякъде. Следим ситуацията извън страната – в Европа, Азия и САЩ, обменяйки опит с партньорите си от Luxury Portfolio, които оперират в над 70 страни. Това, което отличава сегмента у нас, е липсата на външни клиенти и международни участници със значима тежест. Основен двигател тук е вътрешното потребление“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

От компанията споделят, че е отчетен ръст на запитванията и сключените сделки с къщи вследствие на извънредното положение. Търсят се предимно новопостроени жилища на цена между 400 000 и 600 000 евро, обзаведени и с двор в районите на Бояна и Драгалевци, както и на Банкя и Горна баня.

91

Средносрочното наемане на имоти за живеене – на месечна или седмична база, все още е новост за българския пазар, но от Unique Estates виждат сериозен потенциал в развиването на подобна практика. От една страна, тя дава възможност на семейство, живеещо в апартамент в центъра например, да наеме къща в Бояна за лятото, където ще разполага със собствен басейн и по-бърз достъп до планината. От друга страна, собствениците на тези имоти могат да получат по-висока доходност.

По време на извънредното положение се възобнови интересът към два района, позабравени през последните години – Банкя и Бистрица. Запитванията за къщи досега се ограничаваха до Бояна, Драгалевци и Симеоново, но вече към тях се добавят Панчарево и Камбаните.

„Традиционно търсени остават престижните локации – Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали интересът е стабилен и цените на имотите са без промяна. Все по-привлекателен става районът около мол Paradise“, пояснява Весела Илиева.

От компанията очакват през следващите месеци пазарът да се характеризира с устойчиво търсене и стабилни цени. Обемът на сделките плавно ще расте, като още през есента е възможно нивата им да се възстановят напълно. „Дори да има втора вълна на коронавируса, всички участници на пазара сме много по-подготвени спрямо началото на COVID-кризата. Предприели сме необходимите мерки, за да реагираме бързо и адекватно на променящата се обстановка, за да продължим работа“, каза още Илиева.

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...