Още четирима нови войводи ще бранят българщината

28 ноември 2016

Обединение. Не разделение.
Любов между хората живеещи по тази земя, а не омраза.
Почитане на един ВЕЛИК български владетел, спасил ЦЯЛА Европа, а не забвение. Това са основните ценности, около които се обединиха членовете на сдружение „Пазители на българщината“ на ежегодната си среща в Националния Истоирически Музей, докато приемаха в редиците си четирима нови войводи, за които пазенето на българската памет е истинска цел, а не просто думи на маса.

TON_6365

По устав, съвременните български войводи се явиха във войводско облекло или народни носии. На срещата бяха поканени много гости и съмишленици на идеята на „Пазителите“ с общонационална кампания да бъде подобаващо почетена предстоящатата 1300-годишнина от спирането на арабското нашествие в Европа от войската на кан Тервел при Константинопол (717-718). 

TON_6375

На срещата бе коментирано и кой ден от календара да бъде избран за общонародно честване на кан Тервел. В календара на Българската православна църква паметта му се почита на 3 септември, където канонизираният кан е записан с втората част от името си – преподобни Теоктист (Богосъзидателен). Почетният войвода Николай Кайджиев обоснова предложението си денят 9 май, обявен за Ден на Европа, да бъде отбелязван и като ден в памет на кан Тервел – Спасителя на Европа от арабската инвазия.

TON_6430

Георги Манев – член на Управителния съвет на „Пазителите“ и войвода на Първа областна Бургаска чета обообщи резултатите от дискусията – обособяват се три инициативи за местонахождение на паметника, по които се работи, а идеята бе за консолидиране и обединение на силите. Войводите от сдружение „Пазители на българщината“ са на категоричното мнение, че паметник на кан Тервел трябва да има първо в България и по това ще работят.

TON_6434

Христо Димитров – председател на сдружението още веднъж изброи предложенията на „Пазителите“ за място на паметника: на границата ни с Република Турция веднага след влизането на българска територия при Свиленград, пред Летище София с терминала за международни полети или на друго място в столицата. След така направените дебати и предложения „Пазители на българщината“ застават зад идеята паметникът на кан Тервел – спасителят на Европа да бъде издигнат в пространството пред Националния Дворец на Културата в София, като почетните войводи от сдружението – проф. Божидар Димитров – директор на НИМ и Екатерина Йорданова – представител на Столична община, да направят необходимото по получаване разрешение за издигането на монумента на това конкретно място.

TON_6444

Новопосъпилите членове са: хирурга проф. Иван Гавраилов, земеделския предприемач Стайко Стайков, строителния инженер Николай Галчев и младия, но силно запален по делото Илия Трендафилов.

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)