От полунощ Испания има нов крал

19 юни 2014

В полунощ местно време принц Фелипе стана новият испански крал Фелипе Шести, предадоха световните агенции. Вчера крал Хуан Карлос подписа закона за абдикация в полза на сина си, и още от полунощ документът влезе в сила: Испания приветства новия монарх.

За втори път днес изричаме думите: „Да живее кралят!“ Негово Величество крал Хуан Карлос де Бурбон се отказа от испанската корона. Отказът е валиден към момента на влизане в сила на настоящият конституционен закон“, се казва в документа, под който подписи поставиха Хуан Карлос и министър- председателят Мариано Рахой.

photo_verybig_72421

Днес Фелипе ще положи клетва като монарх на Испания пред двете камари на испанския парламент. Коронацията на Принца на Астурия ще започне с полагането на клетва върху конституцията на страната, а след това се очаква новият крал да произнесе първата си голяма реч като крал. Церемония ще премине скромно поради икономическата криза в Испания.

След официалната част крал Фелипе Шести ще присъства на военен парад, после с кола заедно със семейството си ще премине през центъра на Мадрид до площад „Пласа де Ориенте“, разположен между кралския дворец и кралския театър. От централния балкон на двореца Фелипе Шести и Летисия заедно с Хуан Карлос и съпругата му София ще приветстват множеството.

Новият крал на Испания ще има трудната задача да обнови дискредитираната монархия и да запази националното единство, на фона на искането на Каталония да обяви независимост.

снимки: novinite.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)