Георги Марков

Откриха паметник на Георги Марков

11 ноември 2014

Бронзовата фигура беше поставена на площад „Журналист“ и е по повод 85 г. от рождението на Марков, който през 1978 г. беше убит при неизяснени и до днес обстоятелства в Лондон. Специално за откриването у нас пристигна съпругата му Анабел Маркова. Двуметровият монумент е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет „Памет за Георги Марков“, чийто почетен председател е президентът д-р Желю Желев (1990-1997), а председател – писателят дисидент Димитър Бочев.

DPP_19296

Росен Плевнелиев, който откри паметника, каза в словото си, че това е закъснял във времето, но не и в смисъла си паметник. „Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест“, каза държавният глава.

DPP_19301

Той изрази надежда този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват делото на Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт.

DPP_19304

Съпругата на писателя припомни, че той е прекарал последните седем години от живота си в Лондон и допълни, че е вярвал, че може да пише това, което иска. „Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България“, добави Анабел Маркова. Тя разказа, че понякога Марков си е фантазирал как може да дойде в България само за 24 часа – през това време би посетил родителите си, щял да се отбие в Клуба на писателите, след което, преди властите да разберат, вече да е извън България.

DPP_19303

Паметникът беше осветен от епископ Константин, който от 33 г. отслужва всички панихиди и помени за Георги Марков. На откриването присъстваха политици и интелектуалци, сред които проф. Михаил Неделчев, бившите служебни министри Мартин Иванов и Румяна Коларова, Йордан Соколов, Филип Димитров, Надежда Нейнски, кметът на София Йорданка Фандъкова. Събитието е в рамките на двудневната международна конференция под надслов “Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“, която е част от инициативата “25 години свободна България“.

DPP_19302

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево (София). През 1957 г. издава първата си книга “Цезиева нощ“. Пише и редица пиеси, но повечето от тях са свалени от сцена от цензурата. Романът “Покривът“ (1959) е спрян от отпечатване, тъй като описва и като факт, и като алегория срутването на покрива на цех в металургичния завод “Ленин“.

Марков е един от авторите на сценария на първите серии от популярния сериал “На всеки километър“, като създава образа на умния полицай Велински. По-късно обаче името му е свалено от надписите на филма и не е включено в Указа за удостояване на авторите с Димитровска награда.

През 1969 г. писателят дисидент Георги Марков бяга от комунистическа България и от Лондон чете своите задочни репортажи по радио Би Би Си.

През 1972 г. Марков е осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец.

Той умира на 11 септември 1978 г., след като няколко дни по-рано е прободен в бедрото с чадър от пешеходец. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова, вероятно с рицин.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)