наночастици злато

Откриха наночастици злато в растения

27 юни 2018

Китайски учени са подложили на изследване два вида растения, при които установили наночастици злато. Изследователите проучили китайска коприва (рамия) и канадска кониза, които растат в район на КНР, съобщава Segodnya.ua.

При провеждането на детайлно изследване, те стигнали до извода, че златните частици попадат в растенията по антропогенен път. За това имат две обяснения. Според едното, в почвата, от където са събрани образците има много ниско ниво на златни примеси, тъй като недалеч се намира цех, където се използва злато.

Канадска кониза (Erígeron canadénsis) Снимка: Wikipedia

Канадска кониза (Erígeron canadénsis)
Снимка: Wikipedia

Учените смятат също, че златото би могло да попадне в растенията чрез въздуха или водата. Голяма част от цветния метал се събира около цитоскелета на всяко растение.

Проучването на златните частици показало, че те са два типа: в единия има повече злато и кислород, а в другия – мед и хлор. Учените имат противоречиви мнения как това се отразява на растежа на растенията.

Рамия (Boehmeria nivea) Снимка: Wikipedia

Рамия (Boehmeria nivea)
Снимка: Wikipedia

В бъдеще се планират изследвания с цел да се разбере как точно попадат златните частици в растенията и как да се контролира този процес. Ще се търси отговор и как им се отразява присъствието на ценния метал.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)