„Откриха“ интерактивна галерия на Ричард Аведон

Сподели:

Името му е легендарно за всички ценители на фотографията. Този несъмнено велик творец успяваше, като никой друг от своите колеги, да предаде мистичния диалог между черното и бялото, между светлината и тъмнината. В творбите си той показваше еротика без пошлост, красота без клише, мода без реклама.

19_1398513040

Аведон е роден през 1923 г. в Ню Йорк и започва да снима още като дете. Започва кариерата си, като фотографира моряци на търговски кораби и прави снимки за магазини. Първият му „модел“ е руският композитор Сергей Рахманинов, който живял в същата сграда в американския град, където притежавали жилище бабата и дядото на Аведон. Успехът идва при него след фотосесия за списание Harper’s Bazaar, в която той извежда моделите от безличното студио и ги води на плажа. Снима ги боси, танцуващи, потъващи в пясъка до глезените на дългите си, красиви крака. Необичайният му и страстен подход към снимките не оставя никого равнодушен и през кариерата си Аведон прави портрети на много знаменитости – Катрин Хепбърн, Хъмфри Богарт, Бриджит Бардо, Андей Хепбърн, Мерилин Монро, Бъстър Кийтън и Чарли Чаплин, Керън Бликсен, Труман Капоти, Хенри Кисинджър, Дуайт Айзенхауер, Едуард Кенеди, Бийтълс, Анди Уорхол и Франсис Бейкън.

richard-avedon-versace-campaign-group-shot

Една от най-известните му снимки е направена през 1981 г. и показва Настася Кински (на най-горната фотография) в „прегръдката“ на жив питон. Фотосесията продължава повече от 2 часа – фотографът все не успява да улови нужното положение на влечугото. Накрая, когато змията „целува“ актрисата по бузата, Аведон натиска копчето и създава една от най-прочутите снимки на ХХ век.

022_1398513042

Точно десет години след смъртта му фондация Richard Avedon пусна безплатно приложение за iPad, в което се съдържат около 1000 творби на великия фотограф, заснети от него в продължение на около 60 години. Те са разделени на няколко категории: „Портрети“, „Мода“, „Репортажни“, „Списания“ и „Изложби“. А ако планирате скоро да посетите Гърция, трябва да знаете, че негови снимки са подредени в Gagosian Gallery в Атина.

снимки: Richard Avedon

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...