Откритие на Фондация „Стоян Камбарев“ взриви публиката във Воения клуб като солист на „Софийски солисти“

30 януари 2017

Фондация за изкуство “Стоян Камбарев” продължава да дава криле на младите български творци, като ги подкрепя в реализацията на конкретни техни творчески проекти.

6.Jojo Dimitrov

Само преди дни, в балната зала на Централния Военен клуб се състоя впечатляващ концерт на Камерен оркестър „Софийски Солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров. Като солист дебютира 16 годишният китарист Георги Димитров- Жожо, който взриви публиката с много емоционално и талантливо свое изпълнение. Младият музикант, който изпълни една от мечтите си, да свири с оркестър, бе бурно аплодиран от препълнената зала. Сред най-запалените му фенове бяха и много негови съученици и преподаватели от Музикалното училище, както почти цялата вокална група “Бон-Бон”.

Председателят на Фондация “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева бе поканила и много приятели на фондацията за изкуство, които подкрепяха горещо младата звезда на класическата китара.
Известният диригент проф. Джуров представи Жожо пред публиката и сподели твърдото си убеждение, че го чака бляскаво бъдеще, ако успее да запази професионализма, вдъхновението и отдадеността си към инструмента и музиката.

5.Publika(1)

Концертната програма “Виена – позната и непозната” представи популярни и не толкова произведения на известни автори в светлината на Виена в края на 18 и началото на 19 век. Публиката се наслади на Концерта за китара и оркестър от Фердинандо Карули, както и произведенията на Моцарт, Шуберт, Йозеф Хайдн и Салиери.

Георги Димитров- Жожо е ученик в НМУ „Л. Пипков“ със специалност класическа китара в класа на Столина Добрева и вече им 14 първи международни награди и музикални призове, сред които Първо място и Гран При – Голямата награда за изключително ярко дарование на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Георги печели и първа награда на конкурса Pleven Guitar Fest вече две години поред.

1.JOJO

2016 година беше изключително успешна за младия китарист.
Той получи Специалната награда за полет в изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“.

Жожо беше много развълнуван и истински щастлив от изненадата, която получи по време на Официалната Церемония през месец май. Тогава, проф. Пламен Джуров го покани официално да осъществи този концерт със Софийски Солисти, които вече две години са верен партньор на Фондацията и подават ръка на младите музиканти, които тя открива. Преди година, Носителите на Наградата за полет в изкуството за 2015-та, братята цигулари Мартин и Алекс Зайранови също бяха специални гости на престижния софийски Софийски солисти по време на Коледния им концерт.

3.JOJO s prof. Djurov i Dessy T.

През лятото Жожо спечели и конкурса „Андрес Сеговия“ в Германия, както и Първа награда на „Млади виртуози“ в София и наградата на EMCY за изключителени постижения. Като лауреат на този сериозен конкурс, Георги участва с рецитал на фестивала „Москва встречает друзей“ през май, 2016, по покана на Фондацията на известния руски цигулар и диригент Владимир Спиваков.

2.Jojo i Sofijski solisti

В края на годината, Георги Димитров-Жожо спечели още една първа награда от Плевенски Китарен Фестивал, 2016., а също така стана победител и в категория класическа китара „Трета възрастова група Музикални училища“. По този повод на младия китарист предстои ново сериозно предизвикателство, а именно поредица от концерти в шест български града през март и април. В „Концерт на победителите“, публиката ще има възможност да се наслади на брилянтните му изпълнения в София, Пловдив, Варна, Шумен, Плевен и Кюстендил.

снимки: Фондация „Стоян Камбарев“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)