Откритието на Фондация “Стоян Камбарев” Андрей Хамбарски с уникална телена изложба в галерия УниКредит Студио

17 март 2016

Младият автор Андрей Хамбарски създаде вълнуваща визуална платформа за полет на въображението с най-новата си изложба „Може би са Те“, открита в Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио.

8.Dessy T Andrea Kasini i Andrei
През 2015 г. Андрей беше номиниран за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и спечели специалната награда на УниКредит Булбанк в престижната арт селекция, а именно възможността за създаване на самостоятелна изложба и издаването на луксозен каталог към нея. И ето, че това е факт, защото истинската мисия на Фондация ”Стоян Камбарев” e реализацията на проектите и мечтите на младите открития и подкрепата на всички номинирани и наградени таланти в осъществяването на конкретни техни творчески проекти.

5.Andrei i modeli

„Чрез телта графиката намира своя триизмерен израз. Моята цел е да се даде свобода на зрителя и неговото въображение – сам да си поиграе с образа и да намери своя смисъл и завършек на това, което вижда“ каза Андрей Хамбарски. За него идеята на репродукциите от тел е да се погледне от различен ъгъл на нещо добре познато. Да се провокира зрителят да преоткрие известните творби, да участва в дорисуването и изграждането на картините. Любопитно е, че портретите са изработени от едно парче тел – от край до край, без прекъсване.

3
Изложбата показва едни от най-известните картини на Ван Гог, Салвадор Дали, Леонардо да Винчи, Тициан и др., пресъздадени от тел. Посетителите могат да видят телените репродукции на „Звездната нощ“ на Ван Гог, в съседство с „Венера Урбинска“ на Тициан и култовия „Вик“ на Едвард Мунк. Освен картини на световни художници, Андрей Хамбарски представя и телени портрети на знакови личности като Радой Ралин, Валери Петров, Георги Минчев, Мерилин Монро и Елвис Пресли. Зрителят може сам да довърши картината като се заиграе с телените сенки на светлината на фенерче или дори мобилен телефон. Tова демонстрираха по оригинален начин два модела, облечени в телени рокли, по време на стилното откриване на изложбата, което събра много приятели и ценители на визуалното изкуство.

6.Dessy, Andrei i Andrea Kazini
“Различна, изненадваща и много провокативна изложба! Огромен талант и труд са необходими за реализацията й и съм много щастлива, че Андрей е откритие точно на Фондация “Стоян Камбарев”. Ценното е, че той е комплексен творец и работи в широки сфери на изобразителното и сценичното изкуство, но е намерил своя уникален стил с телта, който го отличава от общата маса художници” сподели Деси Тенекеджиева и добави, че е естествено първата откупка от изложбата да бъде именно от Фондацията за изкуство.

7.Andrei Hambarski
„Винаги когато идвам на изложба в УниКредит Студио, оставам приятно изненадан от фантазията и уменията на авторите, които се представят. Инвестираме в това арт пространство в сърцето на София, за да показваме на публиката обещаващи млади таланти и им даваме малък трамплин за очакваните бъдещи още по-големи успехи” коментира на откриването Андреа Казини, главен оперативен директор и заместник-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк, който избра и закупи теления портрет на Мерилин Монро за личната си колекция.

9.Andrei s priateli
Андрей Хамбарски e роден през 1985 г. Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства „Свети Лука“ София, а след това „Фотография” в Търновския университет и “Сценография за куклен театър“ с художествен ръководител Майя Петрова в НАТФИЗ. Работил е като реставратор на стари мебели, куклоконструктор в Столичния куклен театър и сценограф по проект за детски сериал. В момента е художник и сценограф на свободна практика.
Изложбата „Може би са Те“ на Андрей Хамбарски в УниКредит Студио може да бъде разгледана до края на март.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)