Борис Христов

Открива се изложба „Борис Христов на световните оперни сцени“

19 януари 2015

Изложба по случай 100-та годишнина от рождението на оперния певец Борис Христов ще бъде открита в понеделник (19 януари) от 18 ч., в централното фоайе на Ректората на Софийския университет, информира dnevnik.bg. Тя е озаглавена „Борис Христов на световните оперни сцени“ и се организира от „Общество Борис Христов“.

През фотографии са представени 45 от изпълняваните от певеца 64 различни оперни роли. През своята кариера Борис Христов е имал творчески контакти с близо 100 диригенти, над 500 певци, пял е на сцените на близо 200 оперни театри и концертни зали.

В изложбата са представени всички известни, издадени до момента записи на Борис Христов на различни музикални произведения: опери, песни, оратории, религиозна музика. Показани са афиши за неговите участия по световните сцени, както и награди, които е получавал.

Един от важните раздели на изложбата са откъсите от рецензии в световния печат за феноменалното му певческо и артистично изкуство.

Част от изложбата е посветена на дейността на оперния певец като дарител – той дарява къщата си в Рим за Академията за изкуство и култура и бащината си къща в София, за да бъде създаден там музей на операта.

снимка: toshev.blogspot.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)