Откриват официално „Бронзовата къща“ в София на 22 октомври

21 октомври 2018

Противоречива, но все пак впечатляваща, гигантската скулптура в центъра на столицата – „Бронзовата къща“ ще бъде официално открита в понеделник, 22 октомври, в присъствието на създателя си Пламен Деянофф. Специални гости на събитието ще бъдат още посланикът на република Австрия Андреа Вике, Николаус Шафхаузен – директор на Кунстхале Виена, Бернхард Хайнц – председател на УС на Фондация „Пламен Деянофф“ и модераторът Даниел Ненчев.

За проекта:

Австрийско-българският художник Пламен Деянофф, който живее във Виена, преследва повече от 10 години художествената цел за създаване на бронзова скулптура, с достъпно за публиката вътрешно пространство – Бронзовата къща. Това е обект с размери на основата 5,4 м х 5,4 м и височина 11 м, който се състои от отделно изляти бронзови елементи, в който – както в къща – може да се влиза.

Така триизмерният характер на всяка скулптура се разширява с възможността да се опознае вътрешността на скулптурата. Бронзовата скулптура може да бъде използвана за различни събития и може да бъде адаптирана към съответния формат на всяко събитие. Бронзовата къща е замислена като „отворена къща“, която е достъпна за всички и не ограничава достъпа за никого.

Бронзовата къща

За инсталацията в София скулптурата наподобява Хрельовата кула в Рилския манастир – един много ценен паметник от средновековната българска история. Скулптурата е изградена площад Княз Александър I, точно срещу бившия Царски дворец. Площадът географски е разположен в центъра на София в непосредствена близост до Президентството и бившия Партиен дом. До разрушаването му през 1999 г. на това място се намираше мавзолеят на комунистическия вожд Георги Димитров (създаден по подобие на Мавзолея на Ленин в Москва). Площадът има уникална роля в съвременната българска история и многократно се използва за художествени интервенции и проекти. По времето на комунизма е бил центърът за пропаганда в столицата София.

Изграждането на скулптурата е най-големият двустранен австрийско-български културен проект за последните десетилетия, като разходите за изграждането в София възлизат на около 300 000 евро, предоставени от спонсорите и австрийската страна, както и укрепването на фундамента от Столична община.

За скулптурата:

Страничните елементи на скулптурата са с отворена структура, така че е възможно да се наблюдава вътрешността на скулптурата. От друга страна, според нейната концепция, скулптурата е все пак къща, която стои и се нуждае от основа, за да изпълни своята функция. Така се съчетават елементите сигурна основа и откритост, идея за стабилност и пропускаща светлина прозирност. Самата скулптура с препратките си към традиционните елементи на българската от Велико Търново и Арбанаси, които са вдъхновили и самия Льо Корбюзие и ясната структурираност на стила Баухаус има потенциал да се превърне в един от новите символи на София.

Бронзовата къща

За историята на проекта:

Поради производствени и финансови причини създаването на такава бронзова скулптура не е възможно да се осъществи за кратко време. След представянето на проекта през 2006 г. като част от изложбата на Пламен Деянофф в Музея за модерно изкуство (MUMOK) във Виена проектът се развива, постепенно отделните елементи се изработват ръчно, като са съобразени специфичните технически особености на материала бронз. Правната рамка за реализацията на проекта е създадената през 2010 г. в София фондация, в чийто Управителен съвет са Еделберт Кьоб, бивш директор на Музея за модерно изкуство във Виена (MUMOK), предприемачът Ерхарт Шьовел и Бернхард Хайнц от адвокатска кантора Райх-Рорвиг Хайнц. Цел на фондацията е да бъдат набирани необходимите финансови ресурси за изпълнението на цялостния проект, чрез събирането на дарения, спонсорски и други средства, организиране на изложби и други събития.

Защо България?

За издигането на скулптурата съзнателно е избрана България, но в същото време става дума за един общоевропейски проект – авторът е от България, живее и работи във Виена, проектът е подкрепен от известни спонсори от различни европейски страни, обединени от идеята за свързаността на общите европейски корени и съвременното трансгранично изкуство. България като изходна точка на светите Кирил и Методий и тяхното културно движение поставя с тази общоевропейска концепция нов знак за своята културна идентичност, който е в състояние да въздейства и извън границите на страната.

В допълнение, съвременната скулптура на бронзовата къща е насочена към бъдещето и по този начин българският проект се превръща в общоевропейско произведение на изкуството. От една страна наблюдателят е очарован от историческия корен, от друга страна – впечатлен от перспективата, от трансграничната динамика на цялостната концепция. Съвременното изкуство по този начин е предназначено не само за определен културен елит, а е осезаемо, разбираемо и буквално достъпно за всички българи и всички европейци – една завладяваща българска идея с европейско измерение.

Бронзовата къща

Поддръжници на проекта:

Австрийското посолството и Федералното канцлерство на Австрия подкрепят проекта в духа на залегналото като цел в Работната програма 2017-2021 съгл. Спогодбата за сътрудничество в областта на културата засилено сътрудничество в рамките на двете председателства на Съвета на ЕС.

Австрийското посолство София подкрепя проекта от самото начало. За тази цел през 2015 г. организира първата самостоятелна изложба на Пламен Деянофф в Института за съвременно изкуство (едновременно с по-голяма изложба на художника в 21er-Haus / Belvedere). През 2016 и 2017 г. проектът беше представен в сътрудничество със СГХГ. Благодарение на усилията и подкрепата на посолството, на художника Пламен Деянофф и Фондация „Пламен Деянофф“ на 9 ноември 2017 г. Столичния общински съвет прие решение за реализирането на проекта.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)