Отбелязваме Международния ден на мира

21 септември 2014

Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. До 2002 г. той се чества в деня, в който започва работата нагодишната сесия на Общото събрание на ООН – обикновено третият вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваващакъм ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и на спирането на огъня и насилието.

Резолюцията призовава хората по цял свят по подобаващ начин на отбележат деня и така да “сътрудничат с ООН за постигането на световен ден на прекратяване на огъня.” Целта на резолюцията е целият свят да спази един пълен ден на видим мир и ненасилие. След първоточестване на 21 септември през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Всяка година на този ден в централата на ООН генералният секретар, председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с “мирните ООН-посланици ”бият“ камбаната на мира. Специална работна група, обединяваща представители на всички агенции на ООН и председателствана от отделите по политически въпроси и публична информация насърчава участието и координацията вътре в рамките на специализираните агенции на ООН, нейните отдели и програми и между тях.

Специално място Международният ден на мира заема вполитическите и мироопазващи мисии на ООН и във всички Информационни служби и центрове на ООН (UNICS). Специалният сайт на ООН, посветен на деня на мира съдържа информация как е бил отбелязван до сега той.

снимка: cannaclub.com.br

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)