прилепите

Отбелязваме Европейската нощ на прилепите

29 август 2018

На 29 август отбелязваме Европейската нощ на прилепите. Тя  се провежда в повече от 30 страни, съгласно Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS), влязло в сила за България от 1999 г. за опазване на прилепите в Европа чрез серия от консервационни дейности. Целта е да се популяризира пред широката общественост идеята за опазване на популациите на европейските видове прилепи и да се утвърдят и разширят познанията на гражданите по отношение на био разнообразието и заобикалящата ни природна среда.

Прилепи в Националната библиотека в София Снимка: Стефан Рангелов

Прилепи в Националната библиотека в София
Снимка: Стефан Рангелов

Прилепите често съжителстват с хората. От няколко дни  служители на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” забелязват прилепи, които обитават закътани места на фоайето на партера. Те се консултират със специалисти, които споделят, че няма поводи за притеснение.

„Появата на прилепи винаги е добър знак. Означава, че мястото е приятно за живеене. Радвайте се, че са избрали именно Библиотеката”, коментират Ния Тошкова и Николай Симов от Центъра за изследване и закрила на прилепите в Националния природонаучен музей към БАН.

Дългогодишните служители на НБКМ припомнят, че повече от 30 години в подпокривните пространства на сградата има колонии от прилепи и съжителството с тях никога не е създавало проблеми. Надеждите на всички са, че появата на новите обитатели наистина е на добро – задава се поредица от събития, посветени на 140-годишнината от създаването на Националната библиотека, посочват от официалния сайт на институцията.

 

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)