Отбелязваме Архангелова задушница

01 ноември 2014

На 1 ноември е една от най-големите задушници, наричана Архангелска и Рангелова. Тя винаги е в съботата преди празника на водача на небесното войнство Св. Архангел Михайл. В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия. В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и обща панихида.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. На Архангелова задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците, като правят помен – възпоминание, така че те не са забравени.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. За тях в столицата панихида ще бъде отслужена във Военния мавзолей-костница в Централните софийски гробища.

снимка: blog.ecoathome.com.au

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)