Остров Тинос – посветен на Богородица, с 800 параклиса

Сподели:

Пътешествието ни из Цикладите продължава на един не така известен, но прекрасен остров – Тинос. В североизточната част на Цикладския архипелаг, много близо до най-южната точка на остров Андрос, се намира един гръцки остров, който е посветен на Дева Мария – остров Тинос. През месец март и месец август към него се стичат хиляди вярващи, които отиват да се поклонят в църква й в търсене на милост и сбъдване на техните молитви. Посетителите не са само чужденци, а и хиляди гърци.

Ostrov_Tinos_23214

Релефът на острова е интересен заради терасовидните хълмове и крайбрежието с хубави незастроени плажове. Освен това за привлекателния облик на остров Тинос голям принос имат запазените автентични планински селца, стотиците украсени и боядисани в бяло гълъбарници и високи камбанарии. Гнездата на гълъбите, превърнати в творби на изкуството са, едни от символите, които характеризират остров Тинос.

BIG_interlax-tinos-4_15211161211258

BIG_interlax-tinos_15211161211258

Тинос е столица на острова, както и много важно за острова пристанище. Широка улица води от пристана до хълма, на който се издига величествено църквата на Дева Мария. Църквата е издигната на това място през 1823 г. с мрамор от град Парос и град Тинос, защото именно там е открита икона на Богородица.

tinos-3

Друга изключителна забележителност на Тинос е разположената в близост до църквата галерия на изкуството на творци от остров Тинос и гръцки художници от новото време, която разполага с много интересна и впечатляваща колекция. В близост е и Археологическия музей с находки от светилището на Посейдон и Амфитрите (плаж Киония) и останки от Геометрично погребение (гр. Ексо Мерия).

Tinos-Greek-Island-Youve-Never-Heard-Of-Distinctive-Dovecote-Architecture-1-975x650

В каталога със забележителности на остров Тинос влиза и град Ксомбурго със своите руини от средновековен замък, на южната страна на който са светилищата на Димитра и Персефона.

Tinos-Greek-Island-Youve-Never-Heard-Of-Fairytale-Mountain-Villages-2-975x650

Остров Тинос е съхранил и запазил своята вътрешност от наплива на туристическата индурстрия. Над 45 селища се грижат да съхраняват своята традиционна характеристика и типичната vernacular архитектура. Затова задължително трябва да се посетят някои села. Например Волакс е неповторим заради своите старинни камъни, превърнали се във феномен. Кардиани и Истерния заради гледката към морето, която предлагат, както и Пиргос – едно от най-живгаописните места на Цикладите.

Tinos-Greek-Island-Youve-Never-Heard-Of-Fairytale-Mountain-Villages-3-975x650

Към историческите забележителности на Тинос се включват построените на живописни места манастир в Кехровуни (Богородица на ангелите) и Католическата катедрала на село Ксинария. Ваканцията на Тинос ще бъде пълноценна ако се посетят многобройните плажове – Киония, Порто, Панорамос, Колимбитра, Св. Состис и Пахия Амос.

Tinos-Guide-Photo-10-875x583

Извън незабравимия главен град, дивият, планински, ветровит остров Тинос скоро ще хвърли заклинанието си върху вас. И ще се превърне в любимо романтично място. Планирайте го в някоя от бъдещите ваканции – няма да съжалявате!

BIG_interlax-tinos-2_15211161211258BIG_interlax-tinos-7_15211161211258Tinos-Greek-Islands-Youve-Never-Heard-Of-Exquisite-Marble-Craftmanship-1-975x650

снимки: web

 

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...