Основаване на българска църковна община в Женева

12 септември 2018

На 7 септември Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пристигна в Женева, Швейцария, за да благослови основаването на най-новата църковна община в епархията, посветена на Рождеството на Пресвета Богородица. Посещението на владиката започна със среща с посланик Деяна Костадинова и ученици от българското училище към дипломатическата мисия на България към ООН. Екипът на In LIFE TV също бе на линия, за да заснеме поредния епизод от сериала БЕЗГРАИЧНА ВЯРА посветен на българките църковни общности зад граница.

Западно и Средоевропейки митрополит Антоний

Западно и Средоевропейки митрополит Антоний

На следващия ден, 8 септември, митр. Антоний оглави св. Литургия по случай празника Рождество на Пресвета Богородица в румънския храм в Женева, който любезно се предоставя за извършване на богослужения на български език. В тържествената служба взеха участие прот. Йордан Пашев, обгрижващ духовно българите в Швейцария, както и предстоятелят на румънския храм, а също и свещеник от сръбската църква в града. По време на причастния канон беше изнесена проповед за празника от иподякон Тодор Баръмов от БПЦО „Св. Георги Победеносец“. В края на богослужението митр. Антоний поздрави вярващите с празника Рождество Богородично и обяви основаването на едноименна църковна община в Женева.

MON_4101

MON_4056

В своето слово владиката отправи благопожелания и напътствия към новата църковна община. В духовното тържество молитвено участие взеха посланик Деяна Костадинова и представители на БПЦО „Св. Георги Победеносец“. След края на богослужението беше извършено и първото тайнство Кръщение в новата църковна община „Рождество Богородично“, а тържеството продължи с братска трапеза, подготвена от членовете на църковната община. Заедно с митр. Антоний в Женева беше пристигнал и екип на телевизия „InLive“, за да подготви филм за новооснованата църковна община от поредицата филми „Безгранична вяра“.

MON_4128По-късно същия ден митр. Антоний, заедно с членове на църковното настоятелство на БПЦО „Св. Георги Победеносец“, на път за Цюрих се отби в Берн, където се сътоя тържествена вечеря-изпращане на посланик Меглена Плугчиева в края на мандата ѝ като посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и княжество Лихтенщайн. Митрополитът благодари на посланик Плугчиева за доброто сътрудничество през изминалите години на нейния мандат, както и за нейната подкрепа към БПЦО в Швейцария.

MON_4076След като беше изпято многолетствие владиката продължи своя път към Цюрих, където на 9 септември, когато църквата чества паметта на св. Йоаким и Анна, отслужи св. Литургия в БПЦО „Св. Георги Победеносец“. В края на службата митр. Антоний поздрави вярващите с празника на св. Йоаким и Анна и отправи духовни напътствия. Владиката още веднъж припомни, че вярващите трябва да помнят подвига на патрона на църковната община св. Георги, да подражават на силната му вяра и да имат любов към ближните. Владиката се обърна и към присъствалите на св. Литургия Франциска Фриезен, председател на синодния съвет на Римокатолическата църква в кантон Цюрих, и Щефан Швитер, ръководител на отдела за духовно обгрижване на имигрантите към същия съвет, които подпомагат църковната община, предоставяйки храм за редовни богослужения. Последва среща на митрополита с членовете на църковната община и обща снимка за спомен от празника.

Двери.бг

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)